Liefde: een onmisbare levensbehoefte (1)

Jaap Bastiaan 19 sep 2016

Het is de week van de eenzaamheid. De hele week! Oh jee!
Laat is vooral beginnen met een raak citaat van de Colombiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar voor de Literatuur, Gabriel García Márquez: Voor de hele wereld ben je iemand, voor iemand ben je de hele wereld. Iemand geeft je dus het gevoel dat je belangrijk bent. Of dat je uitzonderlijk bijzonder of bijzonder uitzonderlijk bent. Of dat je ertoe doet. Dat je misschien wel onmisbaar bent!
De Canadese psychotherapeut Nathaniel Branden omschreef liefde als volgt: Als gerichtheid betekent liefde een geneigdheid om het geliefde wezen te ervaren als de belichaming van diepgevoelde en belangrijke persoonlijke waarden – en dientengevolge als een werkelijke potentiële bron van vreugde.
Hoe dan ook, er is geen kracht, emotie of ervaring die je lichaam en leven zo tot leven kan brengen als de (lichamelijke) liefde. Het geeft energie. Ik las afgelopen zaterdag in een magazine: Zonder seksuele energie ben je niets. Ook zo’n heerlijke emotie: verliefdheid. Hetty Rombouts omschrijft het o.a. als: Zoveel mogelijk de nabijheid van de ander willen opzoeken.
En je zult het allemaal maar missen of moeten missen. Dan kun je je heel eenzaam voelen. Of misschien wel pijnlijk eenzaam voelen.
Als je echt verliefd ben, dan trakteer je op heel veel onvergelijkbaar moois. Lees maar mee: aandacht, verlangen, warmte, waardering, vriendschap, bevestiging, geborgenheid, delen, gevoel, intimiteit, sensualiteit, opwinding, geilheid, seks, erotiek. Vul maar aan.
En wie wil niet begeerd worden, aangeraakt worden, gestreeld worden, betoverd worden, zoenen, vrijen, talloze fraai geformuleerde complimentjes in zijn of haar oortjes horen en in een eindeloze roes van geluk raken?
Niet voor niets worden er miljoenen romantische boeken, verhalen, gedichten en liedjes en films geschreven en geproduceerd. Niet voor niets zijn er ontelbare datingsites, pornosites en is Boer zoekt vrouw een veelbekeken tv-programma.
Sommigen kiezen voor de status van vrijgezel, single of zelfs happy single, want dat heeft natuurlijk ook voordelen. Immers: vrijheid blijheid en je bent 24/7 eigen baas. Maar als je een poosje doorvraagt, dan wil hij of zij toch ook wel graag verliefd worden of zijn. Want alleen is ook maar alleen. En je mist nogal wat. Ja, nogal wat, zeg maar gerust: veel, pijnlijk veel. Toch?