Diploma in de prullenbak?

IreneBlaauw 9 feb 2016

De titel spreekt al voor zich denk ik. Dit is hetgeen wat veel jongeren denken of gedacht moeten hebben. Want veel jongeren hadden het zichzelf allemaal heel anders voorgesteld. Afgestudeerde jongeren hadden zich een baan voorgesteld, minder hoogopgeleide maar zeer handige jongeren hoopten ergens aan de bak te komen en er zijn ook nog een hoop jongeren die ergens zijn blijven steken, door uiteenlopende redenen: studies niet afgemaakt of ze zijn gewoon de draad volledig kwijtgeraakt.

Zelf ben ik helaas ook zo’n tobbende twintiger, die de wereld zichzelf heel anders voorgesteld had. Met de diploma’s die ik heb, word ik niet aangenomen en opnieuw studeren wordt opnieuw een grote zoektocht m.b.v. decanen en keuzetesten. En dan helpt het leenstelsel ook nog eens niet mee. En waarom zou ik eraan beginnen? Het kost mij geld terwijl blijkt dat opleidingen studenten foutief informeren over de banenkans. Ja ik had me alles wel anders voorgesteld in de “grote mensen wereld”.

Vaak onderschatten veel mensen al deze problemen onder jongeren. In hun tijd was het normaal dat je altijd wel aan de bak kon komen. Ik vraag me weleens af hoe deze mensen zich alles voorgesteld hadden vroeger. Je wordt minderwaardig aangestaard als je vertelt dat je de zoveelste sollicitatie verstuurd hebt. Er wordt eens diep gezucht als je vertelt dat je ook op andere manieren aan je zelf werkt of als je vertelt over je vrijwilligerswerk.

Na deze confrontaties lig ik soms lui in mijn zetel, me af te vragen of ik nu echt zo lui ben, echt zo kieskeurig en waarom ik zo de draad ben kwijtgeraakt. Ik ben dan boos, verdrietig en ik laat mezelf denken dat ik slechter dan slecht ben. En is dit eigenlijk wel zo? Ik denk van niet. Ik sta vaak op zeer gangbare tijden op, vul mijn tijd nuttig in en werk aan mezelf.

En ik denk dat ik niet de enige tobbende twintiger ben. Ik denk dat er meer tobbende twintigers rondlopen dan men in eerste instantie zou denken. En ik denk ook dat deze twintigers de wereld anders hadden voorgesteld dan het dealen met deze problematiek. En ik denk dat men niet half beseft hoe actief en gedreven deze tobbende twintigers zijn. Maar wij hadden ons misschien voorgesteld dat onze diploma’s, capaciteiten en werkervaring waarde zouden hebben. Helaas is dit niet het geval.

Wij hadden het onszelf zoveel anders voorgesteld.