kan iemand mij motorrijden verkopen?

ippe galama 30 aug 2016

Het is overduidelijk hoe immens populair het is. In het voorjaar kruipen alle motorfanaten weer uit hun coconnetje en glibberen zo door hun leren motorpakje in. Om lekker op twee wielen de uitlaat gassen van de inhalende vrachtwagens te kunnen inademen. Helm op, haar kut, verstikkend warm. Nee, ik snap het echt niet.

Van overenthousiaste tieners die staan te springen om hun adrenalineniveau te matchen aan hun testosteronlevel snap ik het nog. Stoer doen, herrie maken, een brullend monster tussen je benen. Voor de hormonale adolescent zie ik de aantrekkingskracht. Maar wat moet een veertigjarige bierbuik in godsnaam op een motor? het type dat zijn vizier omhoog doet bij het stoplicht en een rood, samengeknepen, ongeschoren koppie blootgeeft.

Dan zijn er de doorzetters, die door weer en wind op hun opgevoerde brommer stappen. Als het een beetje regent komen zij als een doorweekte puppy binnen, om daarna te klagen over het weer. Pak dan de auto! Of de trein, dan kun je nog een boek lezen, of vrienden meenemen. Nee, in plaats daarvan kiezen deze helden ervoor om zich kapot te zweten of zeiknat te laten regenen op een apparaat waar je nieren van uit je lichaam trillen.

Of de vakantiegangers die met groepen lange afstanden afleggen en niet met elkaar kunnen praten? Echt super handig joh, je zal maar achteraan rijden en moeten pissen. Dahâg vrienden! Oh en nog iets? Wat is er zo aantrekkelijk aan "zo veel mogelijk herrie maken" bij het wegrijden? Is dat het motor equivalent van ‘compenseren voor een kleine piemel’? Precies waar ik op zit te wachten als ik op het terras een kopje koffie zit te drinken.

Ja, je kunt tussen files doorrijden maar dat weegt toch niet op tegen de risico’s. Stel je word afgesneden en vouwt jezelf met 130 km/u om de vangrails heen? Of op hoge snelheid een stukje asfalt op je gezicht afleggen als je onderuit gaat. Het is geen prettig gezicht om een hoopje motorrijder rasp langs de rijbaan te zien liggen hoor.

Ook dat zwaaien naar andere motorrijders trouwens. Het moment dat je op een motor stapt heb je gelijk drie miljoen nieuwe vrienden. Je moet voor de grap eens zwaaien naar iedereen die slippers aan heeft, alleen omdat je zelf ook slippers draagt. Mensen denken dat je gek bent.

Er zal ongetwijfeld een verborgen genot zijn bij het motorrijden. Maar ik snap het niet.