Aan wie geef jij geld?

Ingrid Aanen 30 apr 2015

Het is verschrikkelijk de natuurramp in Nepal. Meer dan 4000 doden. Iedereen heeft het er over. Er is zelfs een nationale actie gestart, geef geld mensen op giro 555. Wie bepaalt dat nou wanneer er een tranen trekkend tv programma wordt opgestart om veel geld binnen te krijgen? Zitten er dan mensen bij elkaar rampen te vergelijken? Nepal, heel begrijpelijk allemaal maar die mensen op die bootjes dan? Die krijgen geen inzamelingsactie. Volgens de verschillende experts die ik aan mocht horen op de tv, komt dat omdat het leed ons niet genoeg aanspreekt. We kunnen ons niet genoeg identificeren met het drama. Sorry?

Je bent al gevlucht voor bijvoorbeeld IS, ik noem maar een zijstraat. Huis kwijt, geen bezittingen meer, alleen wat je aan hebt en kunt dragen. Door al het oorlogsgeweld kun je geen kant meer op en je wilt alleen nog maar weg, weg van het geweld. Met je laatste spaargeld koop je een plekje op een boot die je naar het geweldloze Europa zal brengen. Met je bloedjes van kinderen en je vrouw zit je opgepropt op een gammel, veel te vol bootje. Als het niet al uit zichzelf uit elkaar valt, word je midden op zee in de steek gelaten door de kapitein die al het geld tenslotte van iedereen al binnen heeft. Verslagen door de zoveelste gewetenloze daad die je overkomt dobber je daar radeloos rond. Wanhoop straalt uit je ogen. Velen sterven, enkelen worden er gered en aan land gebracht waar het gesteggel begint over wie zich jouw lot zal aantrekken.

En, sprak het leed u aan? Ik denk het wel. Hoe kun je verschillende drama’s met elkaar vergelijken en dan bepalen welke ‘geschikt’ is voor een inzamelingsactie? Ben blij dat ik er niet over hoef te beslissen, watje als ik ben.

Begrijp me niet verkeerd, elke euro op 555 juich ik van harte toe en ik gun heel Nepal gezondheid en een mooie wederopbouw. Maar als ik dan lees dat de ramp in Nepal een hoge gun factor heeft denk ik toch even aan die wanhopige mensen op die gammele bootjes. Nepal zal ons vast veel hartverscheurende beelden opleveren waardoor mensen gul zullen geven. En ik moet eerlijk zijn, als ik lees dat Pemba, een tiener die na vijf dagen onder het puin te hebben gelegen gered is, dan is dat inderdaad wel een wonder. Toch maar even wat storten op giro 555.