Niet te filmen! Wel gebeurd.

IesaB 15 feb 2017

Gisteren was ik samen met dochterlief onderweg naar huis. We zagen een aanrijding. Een meisje, zonder te kijken, reed keihard tegen een bestelbus aan, maakte een salto voordat ze met een smak op haar hoofd op de grond neerkwam. We hebben alles onderwijl gillend zien gebeuren. Nadat ik uit de auto rende en wilde helpen, kwamen er van alle kanten met name filmers. Mensen die ipv een helpende hand te bieden, de telefoon pakten en gingen filmen. Een kermend meisje, een geschrokken chauffeur, een chaos en als mens ga je dan je Facebook timeline aanvullen. Ik wilde de smartphones uit de handen meppen, maar besloot 112 te bellen. Nadat de handelingen van bellen, spullen veilig stellen en ook mijn trillende dochter geruststellen, waren verricht, kwam de politie. Helaas waren dit agenten die een cursus effectief communiceren hadden gemist. Nadat ik rustig aangaf wie, wat en hoe er bij betrokken waren geweest, kreeg ik de rol van Hoofdgetuige toebedeeld. Of ik even de situatie wilde reconstrueren. Ik begon en de man met een old skool notitieblokje begon vloekend te noteren, zijn pen deed het niet. Ik gaf hem mijn pen en ging verder. ´Ze kwam van rechts daar aanfietsen en nam in een keer een bocht´. `Welke rechts?´ Ik wees. `Die rechts?´ Meteen werd mijn geschiktheid in twijfel gebracht. Na een uiterst citotoets lijkende vragensessie over mijn orienterend vermogen en of daadwerkelijk geregistreerde fragmenten, liep de agent weg. Of ik mijn beeldmateriaal eventueel nog beschikbaar wilde stellen. `Beeldmateriaal?´ Alsof ik in in die luttele seconden van schrik en reageren, meteen alles op film wilde hebben?.
Om mij heen was dat wel normaal. Om mij heen was er inmiddels materiaal genoeg om een NPO2Doc te maken van een gewond meisje en een bestelbus in Amsterdam. Is het dus wel gewenst om beeldmateriaal te maken,in te voeren en waren al die mensen in feite ´goed bezig geweest?´. Dochterlief vroeg mij ook waarom niemand echt geholpen had. Blijkbaar hadden we even moeten filmen, schat, misschien nog voorzien van een #,´omg´- Vlogcommentaar en ons er in moeten laten taggen?
Na een onrustige nacht ben ik nog steeds van mening dat het niet klopt. Het ongeluk zelf is namelijk niet gefilmd. Het gaat om beelden van een gewond meisje. Ik noem het privacyschending, maar vooral ook onbehoorlijk dat niemand van die wannabe Spielbergs een keer een helpende hand heeft uitgestoken. Dat had wel even mogen worden vastgelegd #Fail.