Met Ellis in Wonderland (en maandag in de krant)

MET ELLIS IN WONDERLAND

Vlak bij Coevorden, op een strook land van 6 bij 485 m2, dat kadestraal gezien noch bij Duitsland, noch bij Nederland hoort, ligt Wonderland. Ik was er op bezoek met een vriend, net op het moment dat Ellis er was om erover te schrijven voor Trouw.

“Mag ik uw land betreden?” vraag ik aan de mannen die er staan. Het doet me denken aan de tijden van het Wilde Westen, toen iedereen maar een vlag in de grond hoefde te poten om zich het land toe te eigenen. Ook hier wappert de vlag van Wonderland op de caravan en er staan kleine vlaggetjes in de grond gepoot op de grens, die – naar we ons laten vertellen – onder de grond wordt aangegeven met betonnen blokken.

We maken kennis. Met Ellis, journaliste van dagblad Trouw, en de man die met haar mee komt, met Ben, Patrick en Yoshi. Bewoners van Wonderland, soevereine mensen. Enkel Yoshi heeft hier zijn caravan staan, maar toch zijn het landgenoten. Ze kunnen zich niet vinden in het Nederlands Staatsburgerschap, en zien het wel zitten hier een vrije staat op te richten.

Het land heeft een erkenningsaanvraag ingediend bij de VS, en gaat een eigen munteenheid voeren, de e-Gulden. De voertaal is t.n.t. Nederlands, de bewoners hoeven geen belasting te betalen, maar krijgen ook geen voorzieningen. Ze zijn soeverein, onafhankelijk en zelf verantwoordelijk voor hun leven en levensonderhoud. “Eten is er altijd”, zegt één van hen en wijst om zich heen naar het landschap. Ik denk dat hij gaat wildplukken, want er is hier nog geen moestuin.

Ik vind het leuk, dit soort pioniers, die een andere wereld willen bouwen, een vrije staat. Ik moet meteen denken aan allerlei alternatieve geldsystemen, en pogingen om belastingvrij te betalen en het kapitaal bij de burger neer te leggen.

Het lijkt me een jongensdroom die vorm gegeven wordt, maar je moet er wel enorm veel voor in huis hebben; gezondheid, lef, idealisme, een grote dosis energie, juridische kennis, vechtlust grenzend aan rebellie, visie en doorzettingsvermogen.

En Ellis? Die vind één lieveheersbeestje op de mouw van Yoshi, nog niet zo veel voor wat we van het sprookje gewend zijn, maar wellicht brengt net dit ene beestje geluk!

Iedereen kan zich aanmelden om inwoner van Wonderland te worden, dus als het je wat lijkt? Lees dan de Trouw van 2 november of bezoek www.vrijstaat-wonderland.org

Nora de Groot (HollandsBlond).