Moet de zorg op de schop?

Henny A.J. Kreeft 8 dec 2016

De laatste tijd horen we steeds vaker dat in de zorg de bureaucratie een steeds grotere en dus een belangrijkere positie heeft. Van verhalen die we bijna dagelijks kunnen horen, blijkt dat mensen die in de zorg werken zo’n 30% van hun tijd kwijt zijn met het invullen van documenten, formulieren en andere papieren. En staatssecretaris Martin van Rijn hoort maar niets. Voor hem alleen zou de zorg op de schop moeten.

Kan het dan niet anders? Volgens mij wel degelijk. Ik begrijp zeker dat er gegevens ingevuld moeten worden in een schema, zodat een ieder daar zijn of haar voordeel uit kan halen, met name de zorgverzekeraar die dan weer facturen kan sturen. Want die komen wel, of er nu wel wat of niets is ingevuld via alle bureaucratie.

Maar mijns inziens kan het veel simpeler en veel sneller. Ik zie het aan de zorg die ik zelf heb, de thuiszorg na een grote operatie en vervelende ziekte. De dames – toevallig zijn het allemaal dames – hebben een iPad bij mij achtergelaten waarin ze bepaalde belangrijke zaken die op die dag zijn gedaan invullen, aan de ene kant voor de volgende en aan de andere kant voor facturering, waarna ik een handtekening mag zetten. Dit is dat ik akkoord ga met de zorg die gegeven is.

Echter het kan nog sneller en nog simpeler. Elke of bijna elke persoon heeft een mobiele telefoon; ik ken zelfs personen die er mee opstaan en mee naar bed gaan.
Op een mobiele telefoon kan een app geplaatst worden met daarop een simpel invulformulier, die door de zorggevende ingevuld kan worden. Zo’n app hoeft niet moeilijk te zijn en is binnen een korte termijn operationeel.
Met wat inleving en kennis kan een ieder zo’n app in elkaar zetten, waarna een ieder deze app kan gebruiken. Na het invullen van de gegevens kan er op een knop ‘Zenden’ gedrukt worden, waarna het formulier ‘verzonden’ wordt naar degenen die de gegevens moeten verwerken. En dit zijn geen verpleegkundigen maar administratief geschoolde medewerkers van de zorginstelling. Zo heeft een ieder zijn eigen taken in het zorgproces.

Het is te hopen dat een zorginstelling, zorgverzekeraar of misschien de staatssecretaris eens naar het voorstel wil kijken. Ik ben benieuwd wat men er van vindt.