Strafzaak Wilders: Eis OM van € 5000

Henny A.J. Kreeft 18 nov 2016

Tegenwoordig kan je van alles volgen op de tv, zelfs zaken die in de rechtbank spelen, zoals de strafzaak tegen Geert Wilders. Maar natuurlijk is het mogelijk dat de heer Wilders zijn voordeel zou kunnen halen, om te zeggen dat de strafzaak uitgebreid uitgezonden mag worden. Nadat eerst het Openbaar Ministerie haar pleidooi heeft gehouden en de eis heeft neergelegd van een boete van € 5000, was vrijdag 18 november de beurt aan de verdediging. Waarschijnlijk zal de verdediging maandag doorgaan.

In deze strafzaak gaat het om aanzetten tot haat en groepsbelediging van Marokkanen. Volgens het OM is het publiek op 19 maart 2014 in een donker cafe geïnstrueerd door een “smaakmaker” vooraf aan de speech van Wilders, door het publiek ‘op te voeden’ wat ze moesten zeggen als Wilders drie vragen zou stellen. De laatste vraag ging over “Willen jullie meer of minder Marokkanen?” waarop het aanwezige publiek scandeerde: “Minder, minder, minder.”

Wat opvallend is in de strafzaak, is dat er niet wordt gesproken over ‘opruiing’ (Wetboek van Strafrecht, art. 131) en ‘ophitsen’. Volgens het OM gaat het in deze strafzaak over groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie (Wetboek van Strafrecht, art. 137).
Zoals te verwachten zal de verdediging proberen alles wat het OM in haar requisitoir heeft aangegeven, in haar pleidooi proberen onder uit te halen. De verdediging haalt vrijdag alles uit de kast, internationale en nationale artikelen, stukken en uitspraken.

Een ander punt is voor mij ook belangrijk: mag een politicus meer zeggen dan u en ik? Ik ben van mening dat het niet zo kan zijn, dat een politicus op ‘straat’ meer mag zeggen dan u en ik. Een politicus heeft meer verantwoording en moet weten wat zijn / haar woorden teweeg kunnen brengen in het land. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is van mening dat “politici weliswaar een grotere vrijheid hebben, maar ook een grotere verantwoordelijkheid om niet aan te zetten tot haat.” Het Europese Hof veroordeelde de Belgische politicus Daniel Féret op basis van dat argument, eind 2006.

Gezien het feit dat het Europese Hof aangeeft dat een politicus meer vrijheid heeft, kan ik eigenlijk beter iedereen adviseren om politicus te worden. 17 miljoen politici, natuurlijk allemaal met een eigen partij, die allemaal meer mogen zeggen dan Jan met de Pet op de straat.

Een politicus heeft een grote verantwoording en weet wat er gebeurt door wat hij zegt. Let dus op.