A.O.W. en sparen ? Goh duurzaamheid

Harrie Schröder 3 mei 2017

De Nederlanders sparen minder of niet meer. Goh… en daar was een onderzoek voor nodig om daar achter te komen?

Eén op de drie mensen kan niet meer sparen en hebben niets meer achter de hand en kunnen daardoor diep in de schulden komen. Diegene die ervoor geleerd hebben adviseren om 10% van je inkomen opzij te leggen om eventuele tegenvallers op te vangen.
Maar gaat men dan uit van 10% van je inkomen of 10% van wat je overhoud na aftrek van alle vaste lasten? Want bij de ene 10% klinkt het leuk en bij de andere 10% wordt je er niet vrolijker op.
Maar ..dat daar een onderzoek voor nodig was om te constateren dat een groot deel van de lage – en middeninkomens niet meer rond kunnen komen omdat de vaste lasten te hoog zijn geworden en leuk dat we dat weten en nu? Wat doen we er mee?
Verduurzamen het toverwoord tegenwoordig om subsidies te krijgen en het maakt niet uit voor welke onzinnige materiaal of product, alles telt als het maar lang mee gaat b.v. bakstenen een duurzaam product een huis ervan geeft een duurzaam gebouwd huis geeft subsidie geeft bijvoorbeeld duurzaam minder A.O.W. uitkering.

Een A.O.W. uitkering ooit de voorziening van zekerheid voor je oude dag en een punt waar je naartoe werkte naarmate je ouder werd en verlangde naar rust, geen zorgen meer en nog enkele jaren mogen genieten van geen baas meer hebben.

Een hele goede kennis van ons gaat nu eindelijk met pensioen en zal eind mei zijn eerste A.O.W. uitkering krijgen. Moe gestreden van het zware werk in de bouw en vol verwachting van het nieuwe leven dat hem te wachten staat komen we al pratend op zijn uitkering te praten en hoeveel dat is volgens hem.
Toch even nakijken op de site van het SVB de site van de uitkeringsinstantie en…het ongeloof, 751 euro voor hem en voor haar niets want zij is twee jaar jonger en heeft de laatste jaren niet meer gewerkt en dus geen inkomen nu en samen met een heel klein pensioentje komen ze nauwelijks aan de 850 euro per maand.
Kijken welke opties er zijn Huursubsidie, zorgtoeslag en gemeentelijke tegemoetkomingen zo snel mogelijk aanvragen.
En dan? kijken hoe ver ze dan komen en wat ze dan overhouden om nog te genieten van een leven na hard werken.
Het is schrikken en paniek ,niet alleen voor onze kennis, maar ook als je je beseft dat wij er ook ,en we hopen in goede gezondheid en niet voor de tijd het loodje leggen, aan komen.
10% sparen van een uitkering na aftrek van je vaste lasten?

Duurzaamheid? het toverwoord voor voedselbanken!!