Mannen zonder gezicht

Harrie Schröder 21 jul 2016

Na de aanslag in Nice met een vrachtwagen door een “vermoedelijke door IS geïnspireerde achterlijke idioot ” moest ik terugdenken aan een boek die ik heel vroeger gelezen had.
Toen ik nog rimpelvrij en vrolijk de wijde wereld bekeek , las ik alles wat ik maar te pakken kon krijgen ; romans, detectives ,cowboyboeken ,folders etc voor in bed, op de bank en op de wc.
H.Mulisch , Leo de Winter of Tessa van Loo als bekende Nederlandse schrijvers waren voor mij nog onbekende schrijvers dat kwam omdat ik alleen naar de titels keek en niet wie het geschreven had.
Enfin ,dus jaren geleden las ik een oorlogsroman met als titel “Mannen zonder gezicht ” het was een oud boek , de bladeren vergeeld en je rook de muffigheid. Daarin werd een soldaat verliefd op een adellijke dame en zover zo goed .Hij ging aan het front om te vechten en zij wachtte op zijn terugkeer.
Hij trapte op een mijn en verloor bijna compleet zijn gezicht en na jaren van zware operaties en héél veel pijn mocht hij dan eindelijk naar zijn geliefde .Hij had zijn gezicht al eens gezien zonder verband en zag dat hij geen neus en mond meer had , alles moest operatief hersteld worden.
Maar zijn geest was normaal en accepteerde zijn gezicht niet en wilde dat zijn geliefde niet aandoen.
Het was een mooi boek en heb het in één keer uitgelezen.

Dus toen ik de beelden van die vrachtwagen in Nice zag en ook moest denken aan de aanslagen in Parijs, dacht ik “weten die laffe lui wel wat ze aanrichten “.
Weten de idioten die aanslagen plegen überhaupt wel welk leed ze veroorzaken en niet alleen bij de families waar een dode te betreuren is ,maar ook in families waar iemand zwaargewond is en zwaar verminkt door het leven moet gaan.

In mijn tijd zeiden we altijd "pak iemand van jou eigen postuur en conditie " maar wees niet zo laf en laag om onschuldige mensen te vermoorden en te verminken.

Dus wees een held en slacht elkaar onderling af ver afgelegen zodat we niks hoeven te zien of te horen.
Bewijs onderling wie de sterkste is en zet die persoon dan alleen op een eiland met een medaille.

En laten de regeringen nu eens ophouden met iets meteen toe te schrijven aan IS want dadelijk valt iemand van de fiets door andermans schuld en het was dan misschien iemand van IS die dat heeft gedaan.
Dus maak iets niet groter dan het is en maak dus ook niet gratis reclame .