Utrecht op z’n best

Gitte Dus 1 jul 2015

Ik ben geen fan van vroeg opstaan, maar als ik er dan toch een keer vroeg dag en dauw uit moet dan het liefst op zondag. Zondagochtend is namelijk hét moment om een wandelingetje te maken door mijn geliefde stadje, zo kwam ik afgelopen zondag achter. Op zondagochtend door Utrecht zie je namelijk Utrecht in zijn volle glorie;

De daklozen die op hun dooie gemak controleren of alle dronken studenten na thuiskomst van het uitgaan hun fiets wel op slot gezet hebben.

Een tal gasten, klaarwakker met doppen als schoteltjes, waarvan 1 zover van het padje en niet klaar om al naar huis te gaan dat hij het tweetal agenten aanhoudt met de vraag of zij misschien weten of er nog ergens ‘een after’ is.

Een avondmaal dat in het portiek van deze of gene beland is omdat het dankzij dat ene biertje teveel toch de nacht in de maag van het groene studentje niet overleefd heeft, maar wat een dankbare maaltijd vormt voor de duiven die er vredig in lopen te pikken.

‘Teams’ van mannen, voor wie het eigenlijk verboden zou moeten zijn om strakke wielrenshirtjes te dragen, die zich wanen in hun hoogst persoonlijke Tour de France.

Een kersvers stelletje dat van elkaar niet hoort hoe dubbel de tong klinkt in discussie naar wiens huis ze zullen gaan omdat ze beiden nog in de illusie verkeren dat hij hem nog omhoog gaat krijgen.

Een enkele verdwaalde student die met het hoofd tussen de benen bij een bushalte zit te balen en vloeken dat bijna alle bussen op zondag pas vanaf 08:00 gaan rijden.

Een man die dwars door mij heen lijkt te kijken met een blik zo glazig en dof als zijn crackpijp, terwijl hij plechtig beloofd mijn geschonken twee Euro te gebruiken voor voedsel en onderdak en écht niet voor drugs.

Twee verloren toeristen met backpack op de rug die zich zwijgend afvragen of er iets te beleven valt in de stad die op de hier beschreven taferelen na nog volledig in slaap lijkt te verkeren.

Teruggekeerd van z’n stroopjachtnacht zit de kroegkat voor de deur van ‘zijn kroeg’, wachtende tot de student die het geluk heeft de toko op zondag te mogen openen arriveert.

De top van de Dom die de eerste zonnestralen vangt.

En ik, die dit alles met veel plezier gadesla.