Lieve Edith

Lieve Edith,

Toen mijn dochter negen jaar was, schreef ze dit briefje:

Lieve sint,

Ik ben het meisje dat altijd wordt gepest.
Kunt u voor een andere school zorgen?
Meer wil ik niet, behalve anders doodgaan.

Ik nam meteen maatregelen. Op die andere school stopte het pesten. Nu ben ik twintig jaar verder en schrijf ik jou. Zouden de pesterijen ertoe hebben bijgedragen dat mijn dochter schizofrenie ontwikkelde? Tijdens psychoses hoort ze nog steeds de stemmen van haar pesters.
Mijn dochter schreef tijdens haar eerste psychiatrische opname: ‘Zal ik doorgaan met mijn leven vol leegheid? Ik voel me zo vreemd in deze wereld. Zal iemand ooit begrijpen wat ik denk, want ik begrijp mezelf ook niet.’

In een interview zei je dat jouw elfjarige dochter je erg nodig heeft. Dat je, behalve minister van Volksgezondheid, ook moeder bent. Nu maken we een sprongetje in de tijd. Je dochter – inmiddels volwassen GGZ-patiënte – maakt sexy selfies in de psychiatrische instelling.
Zijn slapeloze nachten dan jouw vooruitzicht als je later een brief vindt van je spoorloos verdwenen dochter waarin ze jou ‘superbitch van Den Haag’ noemt en zichzelf ‘aso-bitch onder de rappers’?

Ik ben blij dat je de tijd neemt voor het beantwoorden van de Tweede Kamervragen van Renske Leijten en Sharon Gesthuizen (SP) over omgang met social media in GGZ-instellingen. Als het maar leidt tot een ommezwaai in de GGZ. ‘Goed hulpverlenerschap’ is niet toekijken hoe kwetsbare patiënten zich provocerend tentoonstellen in online etalages. Of vindt de GGZ het normaal als mijn dochter een mes tegen haar keel zet, een selfie maakt met als onderschrift ‘Ik ga lachend ten onder’ en het op Facebook zet? Zeggen ze dan later tegen haar dat ze in de war was en geen spijt hoeft te hebben van haar online gedragingen?
Hoe zou jij het vinden als jouw schizofrene dochter een opgeheven hand met daarin een bebloed slagersmes op Facebook plaatst omdat ze opeens moet denken aan de meisjes die haar ooit bespottelijk maakten op het schoolplein? Van wie ze niet mocht meedoen aan een nagespeelde scène over paardrijles omdat zij het afzichtelijke paard was dat in de stal stond?
Als moeder bel je je noodkreet door aan een anonieme stem van de GGZ. Als je ophangt, ben je leeg. Informatie krijg je niet.

Edith: alle ‘ouders van’ hebben jou meer dan ooit nodig!