‘Student’ de deelnemer

Funda Tolan 23 feb 2017

‘Student ’ de deelnemer

“Nee hoor! MBO’ers zijn gewoon ‘deelnemers’ en geen studenten. Je bent pas student als je naar het HBO of de universiteit gaat .”
Mijn oren klapperden! Mijn hersenen schoten vraagtekens uit mijn schedel. Ik weet niet beter dan ik vroeger ‘student’ genoemd werd zodra ik naar de vervolgopleiding ging binnen het MBO.
Wat een raar onderscheid. Deelnemer? Segregatie tussen MBO en academische instituten door middel van een heus predicaat? Wie heeft dat ooit bepaald?
Het klinkt allemaal wat minder in mijn oren. Hoezo deelnemer? Ik moest toch ook bikkelen voor examens binnen het MBO, theorie mij eigen maken en scripties schrijven? Ik studeer toch?
Tuurlijk! Ik begrijp goed dat er een verschil is tussen een MBO en academisch onderwijs. Zo heb je niveau 1, 2, 3 en 4 op het MBO. HBO en universiteit kennen geen ingangniveaus voor hun studenten.
Maar wat de meerderheid niet weet is dat MBO-niveau 4 ook als MBO-plus aangeduid wordt (zo heb ik mij weten te vertellen toentertijd door een docent) voor mensen die wel degelijk op een academie kunnen gaan studeren. En daarmee het niveau hebben. Dus daarmee ook gewoon student zijn. Wat mij betreft ben je ook een student op niveau 1, 2 en 3. De titels ‘leerling’ en ‘deelnemer’ zijn niet passend bij iemand van bijvoorbeeld 35 jaar die zijn of haar Nederlands op niveau 2 halen wil. Hoe maak je een nieuwkomer in ons land duidelijk dat hij géén student is om een MBO-niveau 2 Nederlands te halen? Ben je dan een cursist?
Als ik het woord ‘pretentie’ gebruik, dan in de negatiefste zin van het woord. Het woord ‘student’ voor alleen mensen die academisch studeren is dan echt walgelijk pretentieus.
Wat ook minder is voor de MBO -‘deelnemer’ is dat er tijdens zijn ‘deelname’ op internationaal gebied weinig aanbod is. Lees! International Exchange Programs. HBO’s en universiteiten hebben daar een heuse snoepwinkel aan.
Ja, ja. The Upper (of Higher) Vocational Education is not sexy enough. Het wordt onsexy gemaakt door middel van dit soort stomme onderscheid. Deelnemer? Student? Graag mensen op het MBO als student betitelen. Want ook zij krijgen studiefinanciering en een studenten-OV en moeten met hun neuzen in de boeken.
Enfin. Voor degene die het niet weet. Iemand op de middelbare school wordt gewoon ‘leerling’ genoemd.

________________________________________