Gereguleerde wietteelt is geen gelopen race!

Freec01 23 feb 2017

‘Aan een hypocriete situatie, dat wiet wel verkocht mag worden, maar niet geteeld, kan nu gelukkig een einde komen.’ De Terneuzense burgemeester Jan Lonink (PvdA) geeft die reactie op de goedkeuring door een Kamermeerderheid van een wetsvoorstel ter regulering van de wietteelt (PZC 22-2-2017).
Lonink hoopt nu ook dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel zal goedkeuren. ‘De Eerste Kamer moet wetten beoordelen op de juridisch-technische uitvoerbaarheid en niet op basis van politieke motieven.’
Volgens mr. Cees Freeke is dit ijdele hoop. Bij controversiële onderwerpen spelen politieke motieven altijd een – zo niet grote – doorslaggevende rol. Dit weet Lonink ook wel, althans dat moet hij redelijkerwijs weten, omdat in de Senaat op het allerlaatste nippertje ‘de GEKOZEN BURGEMEESTER’, (‘de kroonjuweel van D66’) welk politiek – of zo u wilt ‘bestuurlijk’ – ideaal jarenlang door D66 maar zeker ook door de PvdA werd gekoesterd, door Joop van Thijn (PvdA) om politieke redenen werd af geserveerd!
Bovendien heeft de Senaat een geheel andere samenstelling dan de Tweede Kamer, die voor de voorstanders van gereguleerde wietteelt weinig hoop biedt.
Burgemeester René Verhulst (CDA) van Goes oordeelt geheel anders dan Lonink (PZC 23-2-2017). Verhulst vreest nog meer drugscriminaliteit op zijn bordje te krijgen. Hij gelooft dat illegale telers zullen kiezen voor het behoud van hun afzet in het criminele en buitenlandse circuit. Verhulst merkt op ‘dat we er juist alles aan doen om mensen van sigaretten te laten afblijven. Dat zouden we met drugs ook moeten doen’
Hulst en Sluis hebben sinds jaar en dag een nulbeleid en vinden impliciet het drugsbeleid geen zaak van de regio. Dit is niet nieuw; we hebben kunnen ervaren dat bijvoorbeeld de (financiële) belangen van de veiligheidsregio evenmin tussen de oren van de afzonderlijke gemeenten zit.
Lonink verwijst naar oud-burgemeester van Leers (CDA), die net als hij tegen een openbare-orde-problematiek aan liep. Tijdens een raadsexcursie in Maastricht heeft deze columnist briefjes uit Nice gezien met de route naar alle coffeeshops. De illegale wietteelt zal daarom blijven bestaan.
Als overheid trad Donner(CDA) onbegrijpelijk en inconsistent op. Donner gaf – ALS MINISTER – burgemeester Lonink een schriftelijke berisping voor zijn voorgenomen derde coffeeshop (‘Mac Dope’)aan de grens, maar gaf later – ALS STAATSRAAD – te kennen dat ‘hij een coffeeshop aan de grens om Maastricht te ontlasten kon billijken’.