Beste klokkenluider ‘bouwfraude in Limburg’,

Fluisteraar 26 nov 2015

Beste klokkenluider ‘bouwfraude in Limburg’,

Bedankt voor jouw anonieme melding. Zoals je hebt gezien is de Telegraaf inmiddels naar jou op zoek. Misschien kom je in de verleiding om je verhaal te doen bij Nieuwsuur of zo, maar doe dat niet! Duik onder, hou je mond en doe zo onopvallend mogelijk. Blijf doen wat je altijd deed, blijf vinden wat je altijd vond. Want klokkenluiders eindigen in Nederland nog altijd in een caravan en de winter moet nog beginnen.

In Nederland hebben we voor dat soort zaken een ‘code of silence’. We willen alleen positief nieuws horen, want dat geeft energie. We willen niet weten dat er pas echt energie gaat stromen, wanneer je verbinding maakt met de negatieve pool. Zodra er nieuws is over weer een misser, gaan we op zoek naar de schuldige. En als je dat slim speelt, word je weggepromoveerd. Daar kun je voor kiezen wanneer je zwijggeld wilt voor een comfortabel leven.

Iedere keer, als er weer eens iets gierend uit de klauwen loopt, gaan we op zoek naar … de klokkenluider. De media willen het drama een gezicht geven. Misschien willen ze dat, om ons te beschermen. Want anders krijgt het drama ons gezicht. Want wij zijn Nederland. Maar daar willen we niet aan. Ze willen niet weten wat de klokkenluider te melden heeft en of dat waar is. Nee. Ze willen weten wie nu weer het lef heeft gehad om uit de school te klappen.

Beste klokkenluider, leer alsjeblieft van Ad Bos en de bouwfraude. Terwijl Ad Bos een 40 urige werkweek met behoud van vrouw en kinderen had, eindigde hij in 2001 in een caravan. Na een hoop juridisch gedoe kreeg hij in 2009 een flinke zak (belasting)geld, om vervolgens in 2012 vervolgd te worden voor maatschappelijke betrokkenheid. Hij zou hebben meegedaan aan de fraude en de zaak is nu nog onder de rechter. Mag ik je ook herinneren aan de zaak Fred Spijkers of nog erger, de zaak van Arthur Gotlieb bij de NZA.

Wie zijn baan wil behouden kan beter zwijgen of anoniem melden zoals jij gedaan hebt. We zijn er nog niet aan toe om de negatieve pool met de plus pool te verbinden. Wie dat probeert, veroorzaakt kortsluiting en verliest zijn baan. Dan mag je misschien ook columns schrijven zoals ik. Dat is best leuk, maar de vraag is of dat ook jouw ambitie is?