Is dat geluk?

De foto is te zien op bijna elke voorpagina van iedere krant ter wereld en op elk social media netwerk wordt er over gesproken, gediscussieerd. Sommigen zien de wanhoop en delen hun verdriet erover, sommigen spugen hun gal uit over hoeveel geld die stomme vluchtelingen ons gaan kosten. Ze zijn er die zo ver gaan dat als een ander het niet eens is met hun mening, ze het met caps Lock opnieuw vermelden. Alsof dat iets verandert.

Terwijl de “hele wereld” loopt te bakkeleien over het vluchtelingen probleem huilt mijn moederhart om dat kleine ventje op de foto. Wat moet hij geschrokken zijn toen de boot overhelde en zijn lichaam het koude water inschoot. Wat moet hij doodsbang zijn geweest op het moment dat hij zijn laatste ademteug nam en het koude water zijn longen voelde binnenstromen. Bracht een engel hem geluk?

Mijn moederhart huilt om zijn oudere broer die zich misschien realiseerde dat er een beter leven op hem wachtte, maar die in dezelfde golven overleed. Was er voor hem geluk?

Mijn moederhart huilt om zijn moeder die, hoe hard ze ook vocht en hoe graag ze het ook wilde, haar twee kindjes niet kon redden en met de wanhoop in haar ogen ze zag verdwijnen in de golven van de zee voordat ze zelf overleed. Is dat geluk?

Mijn moederhart huilt om zijn vader, die niet beter wist dan dat ze op weg waren naar een beter leven in een ander land. Daarvoor moest hij met zijn gezin de ruwe zee over en hij hoopte op het beste. Was geluk zo belangrijk?

Mijn moederhart huilt om de kinderen, ouders, grootouders en overgrootouders van de vele mensen die hun leven verloren in de grote golven van de Middellandse zee. Mijn hart huilt om hen die nu een groot zwart gat voelen op de plek waar ooit hun hart zat en die nu ergens daar ver weg, in een voor mij vreemd land, weten dat hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Komt er ooit weer geluk?

Het gaat er helemaal niet om waarom ze weggingen. Het gaat er helemaal niet om waarom ze kwamen. Waren ze vluchtelingen? Gelukszoekers? Doet dat er toe? Het waren allemaal mensen en het gaat het erom dat ze het niet gered hebben. Is geluk niet juist dat ene waar wij ons hele leven naar zoeken? Sommigen vinden het, sommigen sterven zonder geluk, moederziel alleen, in de golven van de zee!