Mei Li Vos For President

Felix van Velde 3 apr 2017

In het Haarlemse Cafe Studio vond in 2010 een politieke bijeenkomst plaats. De tweede kamerleden Boris van der Ham van D’66 en Mei li Vos van de PVDA waren er. Boris was ook degene die via een wet de rol van de koningin uit de formatie schrapte. Zijn partij kende de opdracht voor de kabinetsformatie aan de kamer toe i.p.v. aan een niet democratisch instituut. Maar na de ruime overwinning in 2012 verliet hij de kamer. Voor hem was er in Den Haag geen taak weggelegd in een grote fractie nieuwe kamerleden te coachen. Hij koos voor een eigen weg. En dat zouden meer kamerleden moeten doen.

In cafe Studio werd onder genot van een hapje en een drankje gedebatteerd. Mei Li Vos pleitte voor voorschoolse educatie aan kinderen van 2-4 jaar met een taalachterstand. Zij baseerde zich op een onderzoek, waaruit bleek dat taalachterstand op 4-jarige leeftijd niet was goed te maken. Zij werd halverwege haar betoog onderbroken door een partijgenoot. Zij kreeg van hem een ongelofelijke sneer. Een partijgenoot die taxichauffeur in Haarlem was en actief was in de gemeenteraad van Haarlem. Hij zei iets in de trant van : dat is toch belachelijk om kinderen vanaf 2 jaar naar school sturen ! Hij had het volgens mij niet helemaal begrepen. Maar Mei Li was in verlegenheid gebracht. En toen greep Boris van der Ham in. Hij pakte de microfoon en legde haarfijn uit waarom dat wel een goed plan was. De partijgenoot van Mei Li Vos droop af met zijn staart tussen de benen en bestelde een biertje bij de barman. De overige volksvertegenwoordigers waren het overigens volledig met hem eens.

Dit betekende dat er over dit onderwerp in Den Haag eigenlijk wel consensus was, als je maar dezelfde bronnen hebt. Dat geeft mij hoop voor de formatie. Het rapport over taalachterstand was voor iedereen beschikbaar. Ik had het zelfs gelezen.

Mei li Vos heeft op 23 maart de tweede kamer verlaten, in haar plaats zijn er veel nieuwe kamerleden van Groen Links gekomen. Het zou zomaar kunnen dat de formatie met Groen Links stuk loopt. En dat er een beroep wordt gedaan op die oude rotten van de PVDA. En als dat gebeurt en er komt een kabinet met PVDA, dan komt er weer ruimte voor Mei Li Vos om terug te keren. Misschien zelfs als de nieuwe Staatsecretaris voor Onderwijs.
Maar als dat niet lukt dan draag ik haar voor als voorzitter van de Onderwijs Raad.