Mening

Sinds wanneer is de vluchteling de zwarte piet? Sinds wanneer is vóór of tégen de norm? Sinds de mens een geschiedenis heeft? Of sinds de mens in staat is zijn geschiedenis te vergeten? Als je maar ferm spreekt met rechte rug. Dat heeft aanzien, dat trekt kijkers en stemmers. Sinds wanneer is populariteit belangrijker dan proberen samen tot zinnige oplossingen te komen?
Ik heb bewondering voor mensen die wachten met het vormen van een mening, omdat zij eerst meer informatie willen hebben, of van mening zijn dat ze nooit genoeg informatie zullen hebben om tot een mening te komen, voor mensen die een genuanceerde mening hebben en voor mensen die durven zeggen: ‘Hé, nu ik dit weet, denk ik er toch anders over.’

Ik ben geen Sinterklaas of andere heilige. Ik heb geen dik boek waar ik uit haal wie goed deed en wie slecht. Ook heb ik niet zo’n leuke oneindige archieflade, zoals Bruce Almighty in de gelijknamige film. Zoals mijn oudste altijd zegt: ‘Niemand weet alles.’

Het vluchtelingen vraagstuk vraagt zoveel van mijn kennis over geschiedenis, politiek en psychologie, van mijn vermogen tot het juist interpreteren van informatie en bepalen welke informatie überhaupt als feit gezien kan worden, dat ik het voor mezelf houdt op deel-meningen. Ja, mensen in nood moeten geholpen. Ja, er kunnen mensen tussen zitten die het niet zo hard nodig hebben. Ja, sommigen misdragen zich. Nee, daarin zijn ze niet uniek, dat schijnt iets menselijks te zijn. Zeker na zoveel ellende en in te grote groepen bij elkaar gepropt. Ja, men heeft zich aan de Nederlandse wet te houden, ook mannen met kindbruiden. Nee, men hoeft niet al zijn eigen normen en waarden in te leveren. Slechts rekening te houden met die van anderen, zoals iedereen. Ja, geld naar Syrië is een goed idee als ik lees hoe wij zo’n zeventig jaar geleden geholpen zijn. Maar misschien lees ik straks nieuwe feiten die mij (deels) van mening doen veranderen. Nee, ik ben niet de aangewezen persoon om dit allemaal op te lossen op een manier die voor zoveel mogelijk mensen het beste is… Ik ben hen dankbaar die zich wel storten op de complexe materie, zoals ik dat niet doe.

Ja, dit zou je kunnen zien als een column zonder uitgesproken mening. Als hij – eenmaal gedrukt – nu maar niet sneller in de kattenbak belandt, dan Piet zwart wordt in de schoorsteen… Of had dat verhaal toch een andere geschiedenis?