ONTHAASTEN

Esmeralda Smaragda 29 jul 2015

Ons leven gaat steeds sneller. We lijken gehaaster dan ooit. We haasten ons door de dagen, maanden en jaren heen, werken harder en krijgen steeds meer gedaan in steeds minder tijd… We zijn de hele dag druk. Altijd haast hebben hoort er nu eenmaal bij… We hebben zelfs haast als het helemaal niet nodig is om te haasten! We plannen onze agenda’s overvol om ons vervolgens overspannen of met een burn-out naar huis te laten afvoeren.

We kunnen heel goed met stress omgaan, maar alleen wanneer er ook voldoende momenten van rust zijn. De moderne mens lijkt het idee te hebben dat hij of zij altijd iets moet doen. In ons haastige leven met al onze verantwoordelijkheden hebben wij het vaak te druk om vrij te nemen of tijd voor onszelf vrij te maken. Jouw lichaam heeft rust en ontspanning nodig om te kunnen herstellen, zowel fysiek als mentaal. Als je te lang wacht met ontspannen, geeft je lichaam signalen af dat je te ver gaat.

We willen wel onthaasten, maar hebben daar de tijd niet voor. We zijn opgegroeid met het idee dat we hard moeten werken en altijd ons uiterste best moeten doen. Als we lang genoeg mogen leven, kunnen we genieten als we met pensioen gaan.
Waarom niet nu beginnen met genieten van je leven?
Onthaasten is de tijd nemen om met jezelf in gesprek te gaan: Wat wil ik? Is dit het leven wat ik werkelijk wil leiden? Geniet ik voldoende? Hoe kan ik het kalmer aandoen?

Bij onthaasten gaat het er niet om dat je niets aan het doen bent. Het gaat er om dat je tot rust komt. Zeven tot acht uur slapen per dag is een goed begin, maar het is belangrijk om te realiseren dat dat niet voldoende is. Je zult niet alleen tijdens het slapen, maar ook overdag rust en ontspanning moeten toelaten. Een simpele wandeling maken in het bos of park of een warm bad kunnen je helpen om tot rust te komen. Wanneer je het grondiger aan wilt pakken zijn er verschillende rustgevende technieken zoals yoga of meditatie.

Onthaasten is bewust kiezen voor minder stress als reactie op de gehaaste maatschappij, dagelijkse stress, te hoge werkdruk, oververmoeidheid en burn-out.
Leven in een rustiger tempo, betekent meer genieten van je dag in plaats van in alle vroegte als een dolle naar je werk toe te gaan zonder te genieten van het leven om je heen. Wat zijn de dingen die jij het meest belangrijk vindt?