Iedereen is wel eens moe…

Esmeralda Smaragda 18 mei 2015

Burn-out is niet altijd zichtbaar en kan voor jezelf en je omgeving onbegrip opleveren. Anderen krijgen een burn-out, jij toch niet… Je omgeving wil je wel helpen, maar jammer genoeg begrijpen ze niet wat je vanbinnen doormaakt. De ‘goedbedoelde’ adviezen maken het er niet makkelijk op. Ga eens vroeg naar bed, even bijslapen… Een poosje uitrusten op vakantie… Een stevige wandeling zal je goed doen.

Iedereen is wel eens moe, bijvoorbeeld na een nacht te weinig slaap, bij ziekte of na een drukke werkdag. Bij burn-out krijg je het advies om rust te houden. Uitrusten klinkt simpel, maar een gestrest lichaam kan niet meteen ontspannen. Mijn vrienden wisten het wel: Lekker een maand op vakantie. Heerlijk een paar maanden thuis helemaal niks doen. Helaas begrepen ze niet dat ik zo uitgeput was, dat de gedachte om op vakantie te gaan me al moe maakte.
Voor iemand dit nooit heeft meegemaakt is de impact van burn-out nauwelijks voor te stellen. Mensen die burn-out raken hebben zich jarenlang weggecijferd om juist anderen niet tot last te zijn. Dat is door een burn-out niet veranderd. Nog steeds denkt diegene ook aan jou en wil jou ook nú niet tot last zijn. Ze maken deze burn-out niet voor niks mee. Je dierbare worstelt met zichzelf en heeft deze persoonlijke crisis nodig om te herstellen.

IEDEREEN IS WEL EENS MOE,
MAAR NIET IEDEREEN IS BURN-OUT

Wanneer je langer dan een paar maanden ziek bent, heeft het voor de buitenwereld lang genoeg geduurd. Er wordt weleens gedacht dat je je aanstelt, lui bent of gewoon geen zin hebt. Er wordt een beetje lacherig over gedaan. Ze zien niet direct dat ik opgebrand ben. Van de buitenkant zie ik er nog steeds sterk en zelfverzekerd uit, maar vanbinnen voel ik me klein, onzeker en hulpeloos. Van alle kanten voel ik me onbegrepen. Juist nú ben ik te moe om mijn burn-out uit te leggen.
Zelfs na een gesprek met de bedrijfsarts twijfelde ik aan mezelf. Is het nu nog niet over? Ik wil wel, maar kom niet vooruit. Zit het toch allemaal tussen mijn oren? Thuis realiseer ik me dat de bedrijfsarts er niet voor mij is, hij wordt ingehuurd door de werkgever om mij zo snel mogelijk aan het werk te krijgen.

Werkgevers en Arboartsen zouden meer rekening kunnen houden dat mensen met een burn-out echt cognitief minder functioneren. Met een flinke burn-out kan het maanden, zelfs jaren duren voordat je enigszins bent hersteld. Een kwart van de mensen met een burn-out heeft na twee jaar nog steeds last van lichamelijke uitputting.