Van-nikskse-nie-bang-skip

EsméeKneppers 2 dec 2016

Ik hou echt ontzettend veel van taal. Ik vind het gewoon heel interessant omdat het meer is dan wat je op school hebt geleerd. Maar dat we naar mijn mening echt over een aantal rare woorden beschikken in onze taal, wil ik toch even kwijt. Je hebt van die woorden waar je meteen prikkelende ogen van krijgt.. consciëntieus en dactyloscopie bijvoorbeeld. Daarnaast heb je die woorden waar je keer op keer tegen aan loopt, hoe vaak je er ook overheen hebt gelezen. Tabaksteler; tabak-steler? Of toch tabaks-teler? Minister; minister? Mini-ster? Bommelding.. je weet al waar ik naartoe wil. Het zijn van die woorden die de taal wat lastiger maar tegelijkertijd super interessant maken.

Ook heb je woorden waar je, na het vele malen uitspreken ervan, echt vragen bij krijgt. Groetjes bijvoorbeeld. Groetjes? Waarom groetjes? En ik vind jou aardig, terwijl het niets met aarde of grond te maken heeft. Wie heeft ooit deze woorden bedacht? Het zal velen een rotzorg zijn maar mij interesseert het wel degelijk.

In de Nederlandse taal mogen we ook het hoofd buigen over vele onderdelen waar we geen naam bij weten te verzinnen – maar die er toch echt voor is. De holle onderkant van een wijnfles bijvoorbeeld. Inham? Gat? Nee: ziel. Oh en het plastic ding dat je tussen de boodschappen van jou en je voorganger zet? Nooit over nagedacht, he? Beurtbalkje is de naam. De eerste keer dat een pasgeboren baby huilt… Vagitanus. Maar dan zijn we er nog niet hoor. Het uiteinde van je veter… misschien wel bekend van het Phineas en Ferb lied: nestel. En dan het klipje om de broodzak mee te sluiten? Kwik lok. Ga zo maar door; wij Nederlanders hebben nog genoeg woorden te leren.

Ook al wijk ik nu van mijn Nederlandse-rare-taal-onderwerp af, wil ik graag de hilariteit van wat Zuid-Afrikaanse woorden op een rijtje zetten. Deze lijken vaak ontzettend Nederlands… maar nét wat anders – vaak nét wat logischer. Wij eten cake, zij eten sponskoek. Wij rijden in een auto, zij simpelweg in een kar. Gaatjesdrukker voor perforator. Giraffe: langnekkameel. Lift: hysbak. Schuilplaats: wegkruipplekkie.
Maar toch ben ik blij dat wij worden geopereerd door een chirurg, in plaats van een snijdokter. Onze te vroeg geboren of zieke baby’s liggen in een couveuse… in Zuid-Afrika in een broeibak.
En de grappigste vind ik persoonlijk hun creatieve woord voor oorlogsschip: van-nikskse-nie-bang-skip.

Doei! (ook zo raar)