Get the fuck out of my savehouse

Effie 23 nov 2016

Het is een druilerige dinsdag in december 2016. Sylvana Simons moet wegens aanhoudende bedreigingen haar intrek nemen in een savehouse. Door bezuinigingen bij de overheid is er echter een lange wachtlijst ontstaan. Na spoedoverleg wordt er een ingrijpende beslissing genomen: Geert Wilders, de bedreigde politicus op de longstay, moet zijn savespace gaan delen.

De sfeer is kil. Op de eerste avond kijken ze elk vanaf een andere hoek van de bank naar de NPO, zij scheldend omdat er te weinig Nederlanders met een migratieachtergrond bij De Wereld Draait Door zitten, hij tierend om te weinig allochtonen bij Opsporing verzocht.
Het gaat van kwaad naar erger, en tijdens een update van het Sinterklaasjournaal kunnen beiden hun frustraties niet meer de baas. Getriggerd scheurt Geert de kussens doormidden en gooit ze naar de tv. Sylvana springt op en neer op de zitting van de bank, roepend dat ze geen verschil ziet tussen de kussenvulling en zijn kapsel, net zo lang tot er een veer door de bekleding steekt.

De hoofdbeveiliger ziet het met lede ogen aan. Het budget is krap, maar gefrustreerde politici zonder pluche om op te zitten, zo weet hij uit ervaring, zijn al helemaal niet meer te hanteren. Er kan nog net een nieuwe Ikea bank vanaf, besluit hij zuchtend, maar dan is het geld echt op.
Twee dagen later wordt het pakket bezorgd. Omdat het zondag is en de dienstdoende agenten een crisis-champagneontbijt in het Amstelhotel hebben, zijn de politici genoodzaakt om het meubel zelf in elkaar te zetten.
Al snel vliegen de verwijten over en weer, over zwarte schroefjes die in een apart zakje zitten, bekleding met een migratieachtergrond, een blank houten frame en een voetenbankje voor de elite.
Echter wanneer Geert niet zelf het zware frame rechtop kan houden, en ze alleen gezamenlijk de laatste schroeven goed kunnen aandraaien, groeien de twee naar elkaar toe.
‘Willen wij meer of minder onderdelen?’ Schreeuwt Geert. ‘Minder!’ scandeert Sylvana.
Samen ploffen ze uiteindelijk neer op het bouwpakket dat ze met vereende krachten in elkaar hebben geschroefd.

Boos wit, zwart en bruin Nederland blijft verdwaasd achter wanneer Geert en Sylvana twee weken later het savehuis mogen verlaten, en besluiten om definitief te gaan samenwonen in Brussel.
Een jaar later wordt Greet Simons geboren: na partijleider van ‘Denk voor de Vrijheid,’ zal zij de eerste zwarte vrouwelijke premier van Europa worden.