Verkiezingen 2017

Iedereen weet het: de verkiezingen komen er weer aan!
Je kan er bijna niet omheen of je wordt weer ‘doodgegooid’ met weer een reclamespot van politici.

Maar wat weten wij, de jongeren hier nou eigenlijk van? Ik vrij weinig terwijl iedereen die 18+ is in Nederland met een Nederlands paspoort mag stemmen. Toch doet niet iedereen dit en dat is eigenlijk gewoon heel erg zonde. Ik vind dat er niet genoeg campagne wordt gemaakt voor de jongeren, waarschijnlijk wel een beetje maar niet zoveel dat ik het ook tegenkom, en ik ben iemand die erg actief is op social media.

Voor een 22-jarige studente die mag stemmen weet ik vrij weinig over politiek en De Tweede Kamer. De jongeren die echt geïnteresseerd zijn in dit onderwerp verdiepen zich hier ook daadwerkelijk in, maar eerlijk is eerlijk ik vind het gewoon niet interessant maar ik wil wel graag mijn stem gebruiken.

Maar op wie moet je dan stemmen? De partijen die het meeste opvallen op tv of op social media, zijn voor mij wel: PvdA, SP, GroenLinks, D66 en PVV en af en toe ook VVD hier en daar. Maar volgens mij zijn er zoveel meer partijen waar men het bestaan niet eens van weet.

Meestal stemmen jongeren wat hun ouders stemmen, omdat ze dat van huis uit hebben meegekregen. Maar als er dan uiteindelijk iemand is verkozen dan zijn weer veel mensen het er niet mee eens, terwijl ze niet eens hebben gestemd. Neem bijvoorbeeld Amerika, veel mensen zijn het oneens dat Trump is gekozen als president. Ook de mensen die niet hebben gestemd zijn tegen Trump, dat vind ik hypocriet.

Ik denk dat als in Nederland meer de aandacht wordt gefocust op jongeren, dit echt een verschil zou kunnen uitmaken. Dat de partijen ons informatie geven in de ‘taal’ die wij begrijpen en interessant vinden. Jongeren zijn belangrijk in deze samenleving en ik denk dat de partijen onze stemmen goed kunnen gebruiken.