Het jaar van de quinoa

In 2013 was het jaar van de quinoa. Quinoa is van oorsprong een Zuid-Amerikaanse plant die in Peru en Bolivia groeit. Al meer dan 5000 jaar geleden werd het door de Inca’s verbouwd. Quinoa behoort eigenlijk niet tot de granen, maar wordt wel als een graan gegeten. De plant kan groeien op arme gronden, in koude en droge hooglanden. Ook kan de quinoa plant tegen nachtvorst en geneert het een hoge opbrengst. Quinoa heeft een buitengewoon lekkere nootachtige smaak, een hoge voedingswaarde en is makkelijk te bereiden. Quinoa is glutenvrij en kun je eten als rijst. Dit is toch een superfood?

Een natuurwinkel in Houten verkoopt glutenvrije producten. De eigenaar van de natuurwinkel vertelt dat in het jaar van de quinoa de omzet werd verdubbeld. Er stond zelfs een wachtrij van alle mensen die quinoa wilden kopen! Youtuberes en bloggers zijn zelfs door het quinia-virus getroffen.

Maar het succes van de quinoa heeft ook een keerzijde. De quinoa blijkt het als gewas ook goed in Nederland te doen, waardoor nederlandse boeren ook quinoa zijn gaan kweken. Dit is goedkoper dan de quinoa helemaal uit Peru en Bolivia te halen. De inheemse boeren zien zo hun exportprijs dalen. Voor veel Peruanen en Bolivianen is het verbouwen van quinoa onbetaalbaar geworden. En wat gaat er gebeuren als de hype instort? Dat wordt een drama voor de boeren.