Hunkeren naar Amsterdam

Daan Libot 21 dec 2016

Door de jaren heen haalden velen schrijvers hun inspiratie bij de Nederlandse hoofdstad. De stad waar ik vroeger nooit inspiratie zou hebben kunnen uithalen. Nu, op dit eigenste moment word ik lyrisch als ik aan Amsterdam denk. Lyrisch op een afstand want ik zit achter mijn bureau in onze Vlaamse Ardennen.

Ik hunker naar Amsterdam. Het is een soort brandend verlangen. Ik voel mij aangetrokken tot deze stad. Om een onverklaarbare reden, ben ik ervan overtuigd dat een paar dagen Venetië van het noorden mij inspiratie zouden geven. Als je langs de grachten fietst zou je vanzelf inspiratie krijgen.

Kris de Bruyne zong ooit:
Je bent er vogelvrij
Omdat er alles kan
Zo dichtbij en toch zo ver is Amsterdam

Op een paar uur sta je in Amsterdam en toch lijkt het zo veraf. Als je een plaats vind waar al je inspiratie zich bundelt, dan ben je vogelvrij en kan alles. Boek één zou er eindelijk een definitieve vorm kunnen aannemen. Al is dat enkel een veronderstelling.

Ik had kunnen verhuizen naar Nederland. Gaan werken als radiopresentator in Hilversum of als reisgids in Rotterdam. Nee, ik wilde schrijver zijn en nu brengt dat schrijven me naar de stad zover af. De stad met zoveel geschiedenis en zoveel museums. Het rijksmuseum bijvoorbeeld waar een van de schoonste kunstwerken ter wereld hangt. De nachtwacht van Rembrandt. Het hele museum en het kunstwerk zorgen ervoor dat perfecte woorden komen. Het liefst zou ik even alleen willen zijn. Vluchtend van de drukte, niemand om me heen. Alleen Rembrandt, een fles wijn en ik. Een drank die misschien wel te min zou geweest zijn voor een man als deze kunstenaar.

Met mijn notitieboekje in de hand zou ik lange wandelingen maken door Amsterdam. Afwisselend met een drankje te midden van een volks buurt als de pijp. Een buurt waar een van de beste Nederlandstalige zangers opgroeide. Hazes, een man die onderschat wordt door de hedendaagse jeugd. Een soort god van de smartlappen.

Uren zou ik doorbrengen in café de zwart, het alom gekende schrijverscafé in de spuistraat. Met uitzicht op de schrijversresidentie boven boekhandel Athenaeum. De plaats waar verschillende schrijvers geweldige boeken schreven. Het appartement waar ik ooit, als erkend schrijver, maanden wil verblijven.

Ik hunker naar Amsterdam en de stad verlangt naar mij. Ik besluit dat ik zo snel mogelijk voor een tijd naar daar trek. Alleen ik en de inspiratie in het Venetië van het noorden.