Meneer Tromp

Cobi 8 jun 2017

“Gaat u zitten meneer Tromp”, zei de bedrijfsleidster tegen de sollicitant, “wilt u misschien een kopje koffie?”

“Zo, dus u zou bij deze Albert Heijn in aanmerking willen komen voor de functie van assistent zuivel en diepvriesproducten?”
“Jazeker mevrouw, graag!”, antwoordde meneer Tromp.
Even bleef het stil…
“Meneer Tromp, ik zal er niet omheen draaien. Al onze sollicitanten worden van tevoren gescreend en gecontroleerd op geschiktheid en ik moet eerlijkheidshalve bekennen bij u enigszins mijn bedenkingen te hebben. Ik heb derhalve uw naam eens gegoogled en ben ik allerminst gecharmeerd geraakt van uw standpunten, uw opvattingen en uw, op zijn zachtst gezegd, ietwat laakbare mentaliteit.”
Meneer Tromp nam lichtelijk ongemakkelijk een slok van de koffie, rechtte de stropdas nog wat en poogde, middels het naar voren strijken van het toch al uitgedunde haar, de kalende hoofdhuid nog iets te verhullen.
“Zo heeft u”, vervolgde zij, “mensen opgelicht, voorgelogen, misleid en bestolen. Onder listige voorwendselen en valse beloftes deze mensen hun laatste geld afhandig gemaakt en heeft u zich geen minuut bekommerd om het verlies en verdriet van hen. Daarnaast heeft u zich schuldig gemaakt aan fraude, corruptie, verduistering, witwasserij, zwendel, bedrog en andere malversaties en heeft u al deze zaken enkel en alleen aangewend ten einde uzelf en uw naaste familie exorbitant te verrijken. Zelfs contacten met georganiseerde misdaad bent u niet uit de weg gegaan. U toont geen enkel medeleven, geen medemenselijkheid, geen berouw en ook de geringste vorm van compassie is aan u niet besteed. Bovendien lijdt u aan een narcistische, ziekelijke en aan waanzin grenzende zelfingenomenheid alsmede een chronisch disrespect en neerbuigendheid naar de mensen in uw directe omgeving. Gelijk aan uw arrogante, laatdunkende en minachtende houding met betrekking tot het andere geslacht en zelfs een openlijke kennisgeving opdat u waarachtig met uw eigen dochter de liefde zou willen bedrijven is van de minste schaamte gevrijwaard.
Zodoende zie ik mij niet anders dan genoodzaakt uw kanditatuur af te wijzen. Wij van AH durven u simpelweg niet alleen te laten met de melk, de roomboter en het vanille-ijs. Wij zoeken eerlijk en betrouwbaar personeel met verantwoordelijkheid, integriteit en toerekeningsvatbaarheid en aldus bent u allerminst geschikt voor deze functie!”

“Probeert u het anders eens voor de betrekking van minister, of zelfs president”, grapte ze schaterlachend…