Oranje

Claudia Pot 24 jun 2016

“En?” vraag ik, als hij de deur open doet. “Ja of nee?”
“Nee, gezakt,” zegt Mustafa.
“Jeejh, wat balen, zeg. Begrijp je waarom je bent gezakt?”
“Nee.”
Op zijn telefoon laat hij me het digitale verslag van het CBR zien. De omschrijvingen zijn nogal vaag. In de categorie ‘gedrag op bijzondere weggedeelten’ was er sprake van onvoldoende ‘besluitvaardig rijden’.
Wat moet je met zoiets? Ik ben weliswaar zijn taalcoach, maar ik weet niet hoe ik dit verhaal om moet zetten in nuttige feedback.
“Er staat dat je ergens meer had moeten doorrijden.”
“Ik ben gestopt bij een oranje stoplicht. Misschien bedoelen ze dat?”
Ik adviseer hem nog eens navraag te doen bij zijn rij-instructeur. En verder dit voorval zo snel mogelijk te vergeten. Al besef ik dat dat moeilijk is, als zo’n voorval ruim 200 euro kost…
Veilig rijden ok., maar besluitvaardig? Wie is er tegenwoordig überhaupt nog besluitvaardig?
Het doet me denken aan een avond naast mijn zus in de auto, op de terugweg van een theatervoorstelling. Ze werd door de politie aangehouden en moest een blaastest doen, omdat ze zo ‘verdacht’ reed. Verdacht was in dit geval ‘langzaam’ en langzaam hield in dat ze 70 km/uur reed op een weg, waar je 80 mocht. En dan denk je dat je in een vrij land leeft…

Cultuurverschillen. Ik had Mustafa van te voren al voorzichtig voorbereid. “Ze zijn hier nogal streng. Ze eisen wat meer dan een rondje rijden op een binnenplaats in Aleppo.”
Maar goed, ik dacht ook, zo’n Syrische heftruckchauffeur, die al meer dan 20 jaar autorijdt, die gun je toch gewoon een Nederlands rijbewijs. Met al zijn ervaring in chaotische miljoenensteden, laten ze hem toch niet zakken op die vijf rotondes in Almelo.
“Maak een gezellig praatje met de examinator,” was mijn advies. “Vertrouw op wat je kunt en verder ‘Inshallah’.”
Ik heb nog een kaarsje voor hem gebrand, voor een goed resultaat, maar ook dat heeft niet geholpen. Het was maandagochtend, de regen viel met bakken uit de lucht, er was nauwelijks iemand op straat. Kennelijk een reden om extra kritisch te zijn? Misschien had de CBR-meneer een rotdag. Mogelijk was hij oprecht bezorgd over de toekomstige verkeersveiligheidssituatie in Twente als hij deze man een rijbewijs zou geven; we weten het niet.
Gezakt op het stoppen voor een oranje stoplicht? Welkom in Nederland…..