Waar zijn jullie?

ClaudiaM 19 dec 2016

De nieuwe dienstregeling van de NS is sinds een paar dagen ingegaan. Dit brengt voor bijna iedereen, in positieve of negatieve zin, veranderingen met zich mee. Zo ook voor mij persoonlijk. Ik maak me eerlijk gezegd een beetje zorgen. Niet over het feit dat mijn wekker nu ‘s ochtends een kwartier eerder gaat of dat mijn trein er nu langer over doet om op zijn bestemming te komen maar over mijn bekende onbekenden.

Mijn bekende onbekenden, oftewel familiair strangers, zijn verdwenen. Mensen die ik niet daadwerkelijk ken maar wel herken uit mijn dagelijkse routine. Mensen die dagelijks dezelfde trein als ik nemen. De enige ‘regel’ is dat je geen interactie met deze personen hebt. Wie dat verzonnen heeft weet ik niet, maar zo werkt het nu eenmaal. We hebben dus een visuele relatie maar geen verbale relatie met elkaar.

Zo is daar de lange man die altijd met zijn laptoptas al in de trein zat waar ik instapte op mijn terugreis. We zaten vaak bij elkaar in de buurt in de trein, waarschijnlijk omdat we op het perron voor dezelfde deur stonden. We stapten bijna iedere doordeweekse dag op hetzelfde station uit en vervolgens trok hij altijd een sprintje naar de bus die ik toevallig ook moet hebben. We stapten zelfs bij dezelfde halte weer uit. Als ik hem een dag niet zag dan ‘miste’ ik hem. Had hij misschien de griep? Was hij wellicht gewoon een dagje vrij?

Door de nieuwe dienstregeling ben ik hem ‘kwijt’. En met hem nog veel meer van mijn vertrouwde familiair strangers. Het zijn de mensen die ik ’s ochtends en ’s avonds verwacht. Het meisje dat ’s ochtends vroeg altijd haar sigaretje rookt, de slungelige scholier met zijn veel te grote rugtas en de oudere man die ondanks zijn leeftijd bijna dagelijks een sprintje trekt om het op het nippertje te halen.

Ik moet nog maar afwachten of en wie ik ervoor terugkrijg. Ik weet niet waar jullie zijn en wat de nieuwe dienstregeling voor jullie betekent. Eigenlijk mag ik het niet zeggen, we hebben namelijk geen interactie en praten niet met elkaar, daarom hoop ik in gedachten dat het voor jullie gunstig heeft uitgepakt en dat het goed met jullie gaat. Het is nu in elk geval voor ons allemaal tijd voor een nieuw avontuur want nu gaan we allemaal ‘nieuwe mensen ontmoeten’ waar we dagelijks naar omkijken.