Generatiekloof

[email protected] 23 feb 2017

Laatst zat ik met mijn kinderen in de auto te vertellen over vroeger. Mijn twee mannetjes (8 en 10 jaar oud) hadden geen oog voor de voorbijtrekkende buitenwereld en zaten op de achterbank met hun hoofd in hun iPad.

In mijn tijd had je geen iPad, maar een walkman met cassette-bandjes vertelde ik. Verstoord keken de beide heren op. Wat is een walkman dan? Toen ik uitlegde dat het een draagbare cassette-afspeler op batterijen was kwam meteen de vraag: wat is een cassette dan? Ik heb geprobeerd om het uit te leggen, maar ik ben geëindigd met de belofte dat ik bij thuiskomst er eentje zou gaan zoeken op zolder en ze het zou laten zien.

Het voorval zette me aan het denken, wat is er in hemelsnaam allemaal verdwenen sinds ik 10 jaar oud was? De lijst is eindeloos: telefoons met draaischijf, televisietoestellen met knoppen, treinkaartjes, zondag-sluiting van winkels, LP’s, CD’s, cassette-bandjes dus en nog veel meer. Sommige zaken zijn maar even bij ons geweest en hadden geen eeuwigheidswaarde (27Mc-bakkies, turbo-aanstekers, flippo’s), maar een aantal dingen zijn toch te mooi geweest om te vergeten. Zoals het cassettebandje dus: ’s avonds de top 40 opnemen en het geklets van de DJ tussen de nummers door proberen te vermijden met de pauzetoets en met een balpen een vastloper weer terugdraaien. Cassette-bandjes waren cool.

Op zolder heb ik geen cassette meer kunnen vinden, maar ik kwam wel de oude buizenradio van oma tegen. Voor niet weet wat dat dan weer is: het is zo’n radio die eerst nog warm moet worden voordat hij gaat spelen. Ik heb hem mee naar beneden genomen en hij deed het ook nog. Bouwjaar 1964 mijnheertje, toen maakte ze nog dingen voor de eeuwigheid!

Wat maken we tegenwoordig nog voor de eeuwigheid? Tegenwoordig zijn de dingen al verouderd voordat ze af zijn: websites, iPads, telefoons, Google, Facebook, apps. Mijn iPhone is al verouderd als ik hem uit de doos gehaald heb. Er kan steeds meer, maar het blijft steeds minder lang. Is dat een teken van slechte kwaliteit of juist van vooruitgang? Of is het allebeide?

Ik heb besloten om de radio van oma weer te gaan gebruiken. Omdat er nog nauwelijks zenders te ontvangen zijn moest er nog wel wat aan toegevoegd worden: op de ingang voor de platenspeler (dat is zo’n ding waar je LP’s mee afspeelt) heb ik met wat geknutsel mijn iPhone aangesloten zodat radio daarmee gestreamd wordt. Is dat niet cool? Mijn oma snapt de radio, mijn kinderen de iPhone en ik de generatiekloof.