Vrijheid van meningsuiting: gebruik of misbruik?

Charlottevanriel 19 nov 2015

Al dagen lang zitten mensen gekluisterd voor de buis, spitsen hun oren bij het journaal en willen koste wat kost de krant doorgespit hebben. Is er nieuws, is er gevaar, is er hoop, is er angst?
Het nieuws is er en als we het nieuws horen is ook het gevaar er. Maar waar blijft dan die hoop, of die angst? Vele mensen praten erover, social media, columns, interviews, late night shows, op de koffie bij de buren. Daar is de hoop te vinden, maar ook de angst. De angst die niemand wil laten merken, althans niet aan de terreur. Het is goed dat we onze lippen niet op elkaar houden om onze emoties en gedachten maar voor onszelf te houden. Doordat we onze diepste gedachten en emoties delen, creëren we een band. Soms zelfs met mensen waar we voorheen niet eens mee zouden praten of naar zouden luisteren.
Ja, het is nou eenmaal het gesprek van de dag en ja, sommige mensen hebben er een andere blik op dan zijn medemens en ja, dat mag ook uitgesproken worden. We wonen in het land van de vrijheid van meningsuiting. Maar ook die vrijheid heeft voor- en nadelen, dat merk ik vooral op social media. Als ik door de reacties scroll, op een post van de overleden politiehond Diesel, op Facebook dan lees ik digitale ruzies. Mensen die elkaar voor van alles en nog wat uitmaken, aannames roepen (typen in dit geval dan), terwijl ze elkaar niet eens kennen. En telkens weer vallen ze terug op die vrijheid van meningsuiting, dat ze dat niet merken omdat hun mening wordt aangevallen door een andere Facebook’er. Terwijl hun eigen reactie ook niet meer was dan een aanval op iemand anders zijn mening.
Ik denk: mensen, waar gaat dit heen. Het is goed dat iedereen zijn eigen mening heeft en dat we daarover in gesprek gaan, maar de vraag is: hoe gaan we met elkaars meningen om in een gesprek? Wat bereik je door dezelfde woordenschat in de mond te nemen als degene waarvan je het zo veracht? Naar mijn mening verlaag je jezelf dan tot hetzelfde niveau. Om vervolgens een grote bek terug te krijgen, waar je zelf weer op reageert en de cirkel is weer rond.
Een lesje feedback geven en debatteren zou voor een hoop mensen geen overbodige luxe zijn. En mijn Facebook zou dan ook een stuk rooskleuriger worden.