Hoezo New York? Doe mijn maar Parijs!

chantal tijbosch heffels 23 mei 2015

Ik las onlangs het boek New York New York van Bram Bakker, beter laat dan nooit zeg maar.
Een leuk boek waarin op luchtige wijze de hardloopavonturen en de voorbereiding van de marathon van New York beschreven zijn. Dit is dé marathon waar je ooit aan meegedaan moet hebben. En voor velen de eerste marathon waar ze aan meedoen.
Ik ging eens bij mezelf te rade; als ik ooit een marathon ga lopen (en die dag komt er, ooit) zou ik dan de marathon van New York gaan lopen?
En waarom eigenlijk?
Voor veel mensen is New York de plaats waar je ooit geweest moet zijn en de enige plaats om je eerste marathon te lopen. Maar is dat omdat iedereen dat zegt of omdat het echt zo is?
Ik heb nooit echt de drang gehad om naar New York te gaan. Vroeger was Sydney dé stad voor mij, mijn droom om daar ooit eens te komen is uitgekomen. Ik zou er zou weer heen vliegen daar niet van.
Maar dé stad is voor mij eigenlijk Parijs, ik vind het er prachtig. Ook al was de Eiffeltoren niet van zilver zoals ik vroeger dacht. Toen ik hem voor de eerste keer zag, was ik dan ook licht teleurgesteld dat hij meer roestkleurig was.
De keren dat ik in Parijs ben geweest voelde ik me echt thuis. Toen ik jonger was (lees een jaar of 14 toch al 22 jaar geleden) dagdroomde ik dat ik er zou wonen en ‘s morgens op een terrasje zou ontbijten met een croissant en een tasse de café en las Le Monde of Le Figaro om op de hoogte te blijven van het nieuws.
De middagen waren altijd zonnig en ik las een boek lezen in le Jardin Tuileries op die groene stoeltjes die er staan. En in de avond dineerde ik in de Eiffeltoren met uitzicht op mijn stad.
Ik woonde in een schattig appartement aan de Champs elysées. Niet wetende dat dit onbetaalbaar zou zijn en ik dan wel een hele goede baan zou moeten hebben. Want werk had ik er niet bij gedagdroomd.
Maar Parijs blijft trekken aan me, de taal, de hectiek, de mooie gebouwen en zelfs de fransen, waar iedereen een mening over heeft, vind ik leuk. Dus mocht er ooit een marathon komen in mijn hardloopcarriere, dan kies ik toch voor Parijs.
Ik heb gezien dat er ook een halve marathon is, dus misschien ben ik er wel sneller dan verwacht…