Schone was

Cathelijne Glaser 30 aug 2017

Soms lopen de dingen niet helemaal zoals je wil. Zeker tijdens een verhuizing. Mijn vriend en ik verzuchtten gisteren: wat zal het fijn zijn als we straks lekker in de sleur zitten.
Eén stap in de goede richting hebben we al gezet: de wasmachine is aangesloten. Er ligt intussen letterlijk een berg vuile was in de badkamer. De wasmand ligt er vast nog ergens onder, maar die is niet meer te zien. Tijdens zo’n verhuizing worden je kleren toch wat sneller vies dan normaal, zeker als je met zomerse temperaturen verhuist en alles moet vier trappen af.
Het warme weer zorgt er nu gelukkig ook voor dat de vers gewassen kleding snel droog is. Als ik de laatste zakdoek aan de waslijn hang, is de eerste alweer droog. En nu ik de schone was buiten kan hangen, ruikt het frisser dan ik ooit voor elkaar heb gekregen met de meest exquise wasmiddelen.
Na enig herstapelen van dozen in de bijkeuken is er zelfs plek om de strijkplank op te zetten. Ik kijk er al naar uit om vanavond onder krakend schone lakens te kunnen slapen. Maar ook het strijken zelf is al ontspannend. In onze veel te kleine flat haalden we de strijkplank eigenlijk alleen tevoorschijn voor speciale gelegenheden. Ter compensatie strijk ik nu álles. De kreukelvormige theedoeken worden weer vierkant en die ene spijkerbroek ziet er ineens toch best netjes uit. De hete strijkbout walst de weerbarstige stof onherroepelijk glad en ik geniet van de orde en de netheid die ik creëer. Misschien wel alleen omdat orde en netheid in mijn leven op dit moment vrij zeldzaam zijn.
En even hoef ik niet na te denken over aannemers, makelaars, verhuisbedrijven, verzekeringen, stroomleveranciers, formulieren, hypotheken, en andere verantwoordelijkheden.
Even hoef ik alleen maar te strijken.
Heerlijk.
Plotseling is de berg frommels weg en liggen er alleen nog maar keurig opgevouwen stapeltjes schone was. Ook in mijn hoofd is weer een beetje ruimte. Ik heb zelfs zin om ook andere achterstallige karweitjes aan te pakken.
Als ik boven kom blijkt vriendlief de hele dag geklust te hebben in zijn goede kleren. Stof en gruis bedekken hem letterlijk van top tot teen. Gelukkig ligt er genoeg schone kleding voor hem klaar.
En nog beter: morgen kan ik weer wassen!