WE KUNNEN WEER JUICHEN

Branko Peelen 22 feb 2017

Alleen maar rondjes rijden is wat ze doen toch? Waarom zou je daarnaar kijken? Wat is er nou in godsnaam leuk aan? Allemaal zinnen die typisch de revue passeren wanneer Nederlanders over de Formule 1 praten. Maar een nieuwe held is opgestaan, zijn naam is Max Emiliaan Verstappen. Het nieuwe paradepaardje van de Nederlandse sport. Het Nederlands elftal is inmiddels vergane glorie dus onze Max is op tijd opgestaan. Want als Nederlanders zijn wij het toch gewend om onze sporthelden te hebben.

Een jongen van 17 jaar oud debuteerde in maart 2015 in de hoogste klasse van de mondiale autosport. De jongste ooit. Dit record zal overigens ook blijven staan aangezien de Formule 1 de minimale leeftijd naar 18 jaar heeft opgeschroefd. In zijn debuutjaar werd gelijk duidelijk wat een juweel er toetrad tot de Formule 1. De negatieve meningen van de “zogenoemde” experts werden met hoge snelheden teniet gedaan door dit joch uit Holland. Het kan niet anders dan dat hij met een baksteen aan zijn rechtervoet rijdt want wat hij toont is ongehoord. Het eerste seizoen was een voorbode van wat er in 2016 zou gaan volgen…

Max begon zijn seizoen bij hetzelfde team waar hij in 2015 eindigde, Toro Rosso. Dit is het junior team van het grote Red Bull. Echter na vijf races besloten de hoge heren bij Red Bull dat het tijd was om Max te promoveren naar de grote jongens. Een unicum in de sport, rijderswissels tijdens het seizoen komen nooit voor. Maar de hoge heren wisten dondersgoed wat voor juweel ze in handen hadden. Om deze niet aan een juwelendief kwijt te raken wisten ze dat deze stap snel genomen moest worden.

Nieuwe ronde nieuwe kansen dus voor Max. Even wennen aan de nieuwe auto zou je denken? FOUT. Max won gelijk zijn eerste race voor Red Bull. De wereld stond op zijn kop en nog belangrijker, Nederland werd nu echt wakker. Toch best leuk hè hoe die rondjes worden gereden door Max. De rest van het seizoen reeg Max de ene na de andere podiumplek aaneen terwijl hij de gerenomeerde namen in de sport het snot in de ogen reed. Het hoogtepunt natuurlijk het moment dat hij in Brazilië van plek 16 naar plek 3 reed in de stromende regen in slechts 14 rondes tijd. Ja Nederland, knijp in je handjes en houdt dit juweel stevig vast wanneer je handen naar de hemel reiken om te juichen voor onze Max.

Branko Peelen