Erken het Suikerfeest als nationale feestdag

Bouke de Vries 6 dec 2016

Stelt u zich een familie voor die de verjaardag van het jongste kind niet viert. Verhaal halend bij zijn ouders krijgt de benjamin te horen dat ‘we al jaren de verjaardagen van zijn broer en zus vieren’. Dat is nu eenmaal een familietraditie. Wanneer de benjamin protesteert dat zijn verjaardag ook een traditie kan worden, blijven de ouders onvermurwbaar: ‘Als nieuwkomer heb je de bestaande verjaardagscultuur maar te accepteren’.

Als dit onrechtvaardig is, dan is het ook onrechtvaardig dat het Suikerfeest geen nationale feestdag is in Nederland. Zoals een gezin alle kinderen dient te erkennen door hun verjaardagen te vieren, zo heeft de overheid de plicht om religies te erkennen naast het christendom. Dat heet ‘staatsneutraliteit’. Op veel gebieden is staatsneutraliteit allang geaccepteerd. We zouden het onacceptabel vinden als de koninklijke familie alleen plaatsen in de Randstad bezocht met Koningsdag. Limburgers, Zeeuwen en Groningers zijn toch net zo goed Nederlanders? Noch zouden we het accepteren (althans niet in sommige havensteden) indien Ajax als enige voetbalteam werd erkend door de overheid – stel u zich voor dat er midden in de Tweede Kamer een Ajax-poster hing. Echter, wanneer het gaat om het erkennen van feestdagen van andere religies (waaronder de islam), dan zijn we liever partijdig in dit land.

Nu denkt u wellicht: ‘Moslims hebben ervoor gekozen naar Nederland te komen. Zij moeten zich dus maar aanpassen’. Maar dit zou alleen voor de eerste generatie moslims gelden; latere generaties hebben er niet voor gekozen in Nederland op te groeien. Is het verschil dan dat de islam een totalitair geloof is zoals Wilders het graag bestempelt? Ook niet. Het zijn niet alleen Aboutaleb en Ali B die een vorm van islam belijden die goed samengaat met democratie – dit geldt voor de meeste moslims. Dat is geen politieke correctheid maar simpelweg de realiteit. Natuurlijk, er zijn extremisten. Maar net zoals het onrechtvaardig zou zijn nooit meer Feyenoord-supporters toe te laten tot de Kuip omdat een groep fans zich misdroeg in Rome, zo is het onrechtvaardig het Suikerfeest niet te erkennen omdat sommige moslims er een potje van maken.

We moeten ons christelijk erfgoed niet verloochenen. Hier is echter geen sprake van wanneer we een tweede Pinkster- of Paasdag vervangen als nationale feestdag door het Suikerfeest. Dat is geen kwestie van islamitische Nederlanders verwennen, maar ze als gelijke burgers behandelen.