Het eerste EU land?

Kun je het je voorstellen dat de bank zegt: ‘Hier heb je 2 ton en wanneer je de terugbetalingsafspraken niet nakomt mag je het huis houden, maar je krijgt niet nog eens 2 ton.’

Wanneer je een huis gaat kopen financier je deze (vaak) met een hypotheek. Een lening van duizenden euro’s met als onderpand het huis. Je maakt de afspraak om maandelijks een bepaalt bedrag te betalen. Wanneer dit maandelijkse bedrag niet wordt betaald dan is het huis van de bank. Het bovenstaande voorbeeld zal dan ook nooit gebeuren.

Je zou denken hoe groter het geld bedrag hoe meer zekerheid de geldverstrekker wil hebben dat het geleende geld uiteindelijk (in welke vorm dan ook) wordt terugbetaald.
Zo lenen de meeste mensen wel 10 euro uit aan een vriend of vriendin zonder daar onderpand voor te vragen. Bij een euro of 1.000 beginnen de meeste mensen toch nee te zeggen. Tenzij deze person in het verleden heeft laten zien dat het geleende bedrag altijd netjes wordt terugbetaald. Logisch toch?!

Wanneer het echter om miljarden euro’s gaat wordt ineens geen onderpand meer gevraagd, waarom EU? Kort door de bocht maakt de EU alleen maar afspraken met Griekenland zonder enig gevolg, wanneer de Grieken deze afspraken niet nakomen. Natuurlijk is Griekenland in nood, horen ze bij de EU en moet je ze wel helpen. Zo heeft Griekenland failled laten gaan ook zijn gevolgen. Maar om nu als EU tegen Griekenland te zeggen: ‘Hier heb je miljarden euro’s en als je de afspraken niet nakomt krijg je niet nog eens miljarden euro’s’, is toch wel het andere uiterste! Griekenland komt de afspraken deels na en kan het uigeleende geld misschien nog wel terugbetalen, maar realistischer is dat de EU dit kwijt is!

Je zou denken dat na dit (toekomstige) miljarden verlies van de EU, de EU geen geld meer uitgeleend aan Griekenland op basis van alleen maar afspraken en zonder onderpand. Op 21 mei staat op nu.nl dat op dit moment gepraat wordt over een eventuele derde noodpakket.
EU bevat het derde noodpakket (een deel van) Griekenland als onderpand? Is driemaal echt scheepsrecht? Wanneer Griekenland het geld niet terugbetaald is het toch mooier om een EU land te hebben dan een miljarden verlies?

Kortom EU maken wij kans op ons eerste EU land of eilandje dat voorheen Griekenland was?