AJAX!

Natuurlijk, de landstitel is naar Rotterdam gegaan dit jaar. Wat we ze van harte ‘gunnen’. Met sleurvoetbal en karakter, in plaats van oogstrelend voetbal, laten we dat vooral mogen zeggen. Nee dat is geen azijn, dat is gewoon de waarheid.

Zoals Gijp het al verwoordde in VI, wat in Rotterdam gebeurt is hartstikke mooi en dik verdiend, maar wat in Amsterdam gebeurt is een stuk bijzonderder. Daar is wat in beweging gezet. Die zetten stappen Europa in, het grote machtige Europa, met duizelingwekkende budgetten en wereldspelers (Manchester heeft jaarlijks ongeveer tien keer zoveel te besteden als Ajax).

Wat voor de neutrale toeschouwer leuk is, is dat de straten van beide steden dezelfde taferelen vertonen. Blijdschap! Zingende mensen, en kolkende menigten. Prachtig. ‘We gaan naar Stockholm!’ Wij niet, maar degenen die daar flink wat geld voor over hebben.
Mocht je op tijd je zaken op orde hebben gemaakt zou het kunnen dat je voor een euro of 1000-1500 klaar bent voor een ervaring die je je leven niet meer zal vergeten. Dit is het feest van voetbal, van volkssport nummer 1.

Dan lees je op NOS het verhaal van twee voetbalfans die aan het begin van het seizoen al kaarten gekocht hadden. Plaatsvervangende vreugde. Wat ontzettend mooi dat deze twee bazen hun cluppie naar de overwinning gaan schreeuwen. Helden. –leest verder–

De mannen hebben hals over kop de kaarten op marktplaats gezet, en zitten klaar om via de clubsite nog twee kaarten te bestellen. –wrijft in de ogen–
De mannen hebben hals over kop de kaarten op marktplaats gezet, en zitten klaar om via de clubsite nog twee kaarten te bestellen.

Hè? Oh ja, natuurlijk. De beste heren willen 7000(!) euri’s vangen voor hun kaarten. Plus vlucht en overnachting, dat dan weer wel. Maar ze willen zelf ook nog naar de wedstrijd. Dit is op zoveel manieren krom dat je eigenlijk niet weet waar je moet beginnen. Wat een clubliefde, wat een rijkdom, maar wat een armoe.
Zwaar teleurgesteld zijn ze dat ze geen nieuwe kaarten hebben kunnen bemachtigen. Nu moeten ze toch zelf hun kaartjes gebruiken…