Hulp alleen nog voor de ‘rijke’ ouderen

Dagelijks lees ik krantenkoppen over de toenemende welvaart in Nederland. De economie draait als een gek. Maar profiteert iedereen wel van deze toenemende welvaart? Absoluut niet. Onze ouderen worden buitengesloten. Ik ben 32 jaar werkzaam als thuishulp en zie dat de hulp aan de ouderen rampzalig is geworden. Door wanbeleid ben ik door de een na de andere organisatie overgenomen. Momenteel ben ik werkzaam bij Buurtdiensten Den Haag. Ik ben benieuwd of deze organisatie wel kan blijven bestaan.

Ouderen kunnen zich niet meer aanmelden bij een verzorgingshuis. Verzorgingshuizen worden omgebouwd tot verpleeghuizen. Alleen als men “echt” iets mankeert dan kan hij of zij misschien nog terecht in een verpleeghuis. Buurtdiensten spreekt over ‘zelfredzaamheid’, dus met de hulp van de familie, vrijwilligers en een klein stukje thuishulp. Maar wat als iemand geen familieleden heeft die kunnen helpen? Oh ja… vrijwilligers. En waar gaan die vandaan komen? Als oudere ben je een last voor de samenleving. Je doet je er niet meer toe. Kom op zeg! We leven in welvaart. Laten we er voor zorgen dat onze ouderen hiervan meeprofiteren en dus de zorg krijgen die ze verdienen.

Sinds kort bemoeit de gemeente Den Haag zich met het financiële plaatje. De ouderen krijgen binnen nu en een maand te maken met een nieuwe indicatie een soort herkeuring. Een van mijn cliënten weet al dat zij van 6 uur in de week naar nog maar 2 uur in de week gaat! Deze mevrouw is 95 jaar, kan niet lopen en is volledig afhankelijk van de hulp. Natuurlijk kan zij extra uren krijgen, maar dan wel tegen betaling van wel € 25,- extra per uur! Niet alleen deze mevrouw maar de meeste van mijn cliënten moeten rond komen van alleen een AOW-uitkering. Hoe moeten ze deze extra kosten betalen? Fantastische krantenkoppen met “de welvaart stijgt”, maar dan wel alleen voor de rijke ouderen. Ik ben somber. Onze ouderen vervuilen en vereenzamen.

Er moet geld naar de ouderenzorg en economisch gezien is er genoeg. Naar mijn mening kunnen de prioriteiten beter. Er zou bijvoorbeeld gekort kunnen worden op de kinderbijslag, iets minder hulp aan het buitenland of beetje meer belasting bij de rijken. Je neemt geen kinderen voor de kinderbijslag en je zorgt eerst voor je eigen (ouders) en dan pas voor anderen. Er is geld genoeg alleen de durf en ballen tot ingrijpen ontbreken.