Concreet en simpel graag

Bernadette Göbbels 23 feb 2017

Als emoties oplopen, wijkt de nuance voor krachttaal. Zo gaat dat nu eenmaal en Trump, Wilders en hun fans houden van krachttaal. Ze geven niks om redelijkheid en onderbouwingen. Wetenschap en onderzoek doen ze niet aan. Zal hun worst wezen. Achtergronden en ingewikkelde samenhangen zijn niet aan hen besteed; je kan ze er gewoonweg niet op te betrappen. Ze houden meer van ‘Dit is het probleem en dit de oplossing’. Zoals Lubach grapte; de visie van Wilders past op een aviertje. Misschien hebben deze politici dat diepe inzicht ook niet in huis.
De gevestigde orde politici doen daarentegen hun stinkende best om elk plan uit te leggen en te onderbouwen. Met onderzoeken, statistieken, veel voorzichtigheid en gefactcheckte feiten – wat een heerlijk woord weer.
Maar misschien is het een ideetje dat ook deze dames en heren hun voorzichtige redelijkheid eens wat concreter en simpeler uit gaan dragen. Wie houdt er nou niet van eenvoud? Kijk naar Nijntje: Eenvoud = Kracht = Succes. Dus geen dicteezinnen als: een eventuele uittreding uit de EU kan de Nederlandse economie in gevaar brengen’. maar ‘Zonder de EU gaat onze handel eraan’. Dát snapt kruidenierend Nederland. Niks geen moeilijke verhalen over baanzekerheid en exportverwachtingen: van de zes Rotterdamse werknemers zitten er straks drie thuis, gooi de dobbelsteen maar vast. Krachttaal! Je hebt dan het hele jaar vakantie maar denk niet dat je dan lekker naar een (w)arm land kunt want die exotische superbeveiligde resorts kosten dan kapitalen. Een fietsvakantie naar Drente is realistischer. Of naar Limburg als je van bergen houdt. Maar ook grote kans dat je niet weg kan vanwege je mantelzorgverplichtingen. De zorg wordt immers nog duurder als er minder verdiend wordt.
Olifant Trump vindt het prachtig dat muisje May het zonder de EU wil doen. Zo moedig van haar! Ja dat begrijpen wij wel. Hij doet liever zaken met losse muizen dan met een heel nest. Politiek ís soms ook simpel.