Erdoğan inclusive

ben schaafsma 17 mrt 2017

Het wordt steeds goedkoper en eenvoudiger om buitenlandse reizen te maken maar daardoor kom je jaarlijks voor een leuke maar moeilijke beslissing te staan. Waar gaan we naartoe deze zomer? De keuze is dit jaar een beetje eenvoudiger geworden. Ik heb Turkije definitief van mijn lijstje met potentiele vakantielanden gehaald. De scheldpartijen en beledigingen van de afgelopen weken aan het adres van de Nederlanders kunnen wat mij betreft niet meer worden goedgemaakt door zon of goedkoop bier. Het vakantiegevoel is weg geschreeuwd.

Ik moet bekennen dat ik mij niet altijd in mijn reisgedrag door principes laat leiden. Al in mijn jeugd heb ik mij uitstekend vermaakt in het land van een dictator. Op veertienjarige leeftijd was voor mij vooral van belang dat op de Spaanse stranden topless werd gezond. het Franco-regime boeide mij minder. Maar toen we vele jaren later met een rondreis Swaziland bezochten liep ik daar wel met een steen in mijn maag. In dit door armoede en aids geteisterde land wordt jaarlijks meer geld uitgegeven aan het koningshuis dan aan onderwijs en gezondheidszorg. Tot voor kort koos Koning Mswati III jaarlijks een nieuwe bruid uit meer dan vijftigduizend meisjes die voor hem moesten dansen. Een land voor hulpverleners, niet voor toeristen.

Ik wil wel graag naar Texas vliegen voor een honkbalwedstrijd van the Texas Rangers en een bezoek aan een paar americana music clubs in Austin. Maar mijn lief krijgt geen vakantiegevoel bij de op een na grootste Amerikaanse staat. ‘Everything is bigger in Texas’, en voor haar is Texas de onbetwiste koploper in het toepassen van de doodstraf. Ik breng daar dan weer tegenin dat we niet aan de doodstraf dachten toen we samen van het uitzicht stonden te genieten op de Chinese muur. Maar een vakantiegevoel kun je niet met argumenten afdwingen.

En Nederland? De nieuwe regering zou het groeiende nationalisme een positieve draai moeten geven door tien overnachtingen in Nederland aftrekbaar te maken van de belastingen. Als ik twee uur in noordelijke of zuidelijke richting rij, kom ik op plaatsen waar ik nog nooit ben geweest. Met het vakantiegevoel zit het wel goed. De natuur is er prachtig en ook daar kan ik de mensen niet verstaan. En zolang ik in het noorden niet over de gaswinning begin zal er niet gescholden worden.