binge-watching on demand

ben schaafsma 6 jan 2017

Beste Patty Brard, Paul de Leeuw en Beau van Erven Dorens, er kijkt bijna niemand meer hoor! Bij een plaspauze van mijn lief tussen twee afleveringen van House of Cards zapte ik nog even naar de ouderwetse tv. Tot mijn stomme verbazing zag ik dat jullie nog steeds bezig zijn! Voor wie? Heeft niemand jullie verteld dat wij allemaal on demand kijken? Of blijven jullie tegen beter weten in proberen de kijkers terug te winnen? Nou, Jeroen Pauw dan moet je toch eens wat anders proberen. Dat pedante toontje heeft jarenlang gewerkt maar heeft ons nu echt in de armen van Netflix gedreven. En Matthijs van Nieuwkerk zit je nog steeds met Halina Reijn de grachtengordel te interviewen? Zou je zelf ook niet liever naar A Game of Thrones kijken? Ja toch!

Natuurlijk Robert ten Brink en Caroline Tensen, jullie hebben gelijk; de oudere Nederlanders kijken nog. Maar die blijven nog even hangen tot er meer detectives en kostuumdrama series on demand beschikbaar zijn. Dan haken ze ook af. Want laten we eerlijk zijn Jan Slagter, jij zit toch zelf ook niet met je vriendin op de bank naar omroep Max te kijken?

De seriehonger van de kijkers is ooit in gang gezet door de commerciële kanalen. Door de komst van SBS6, RTL en Net5 hoefden we niet meer een hele week te wachten om te zien waar de cliffhanger toe zou leiden. Maar de commerciëlen gebruiken de series alleen als een omlijsting voor de reclames. Die reclameblokken duren inmiddels zo lang dat je bent vergeten naar welke serie je zit te kijken. Daarom stappen we massaal over op binge-watching on demand.

Het zou voor de televisiewereld in Hilversum toch niet helemaal onverwacht moeten komen, deze uittocht van kijkers. Voormalig DJ en internetondernemer Adam Curry voorspelde een dergelijke ontwikkeling al in 2000. Om je een idee te geven over die periode: Mp3 was net uitgevonden, draadloos internet nog niet. De eerste Nokia was net uitgekomen.

Maar in Hilversum zijn ze nog gewoon jarenlang op de oude voet door gegaan. Alweer een talentenshow of een reallifesoap. “De mensen blijven toch wel kijken. Wat moeten ze anders?”

Maar Martijn Krabbé en Winston Gerschtanowitz, wat mij betreft nemen we afscheid. Ik kom alleen nog terug voor sport en actualiteiten. En als Adam Curry een intervieuwtje geeft. Misschien moeten jullie dan zelf ook even kijken.