December blues

ben schaafsma 27 nov 2015

Een gevoel van berusting heeft zich aan het begin van december van mij meester gemaakt. Ook dit jaar heb ik de lijst van 250 potentiële kandidaten voor de verkiezing van de Nederlander van het Jaar van weekblad Elsevier niet gehaald. Ook de titel best geklede man van 2015 is aan mij voorbijgaan. Dat is ene Ronnie Flex geworden. De opvolger van Sylvie Meis die in 2014 Grazia’s Fashion Style Award heeft gewonnen, is nog niet bekend, maar ik maak mij geen illusies. Die lat ligt voor mij, in een spijkerbroek en een blauwe trui, misschien wat te hoog.

Met een beste tijd van 61 minuten op de 10 km is ook de titel beste atleet van 2015 niet voor mij weggelegd. In mijn gewichtsklasse zal ik waarschijnlijk wel hoog zijn geëindigd maar die factor wordt door de atletiekunie niet meegenomen. Een prachtige foto van twee vechtende vossen heeft Don Gutoski de prijs van mooiste natuurfoto van 2015 opgeleverd. Ik kan daar mee leven maar Happy, mijn poes is zwaar teleurgesteld. Zij heeft het hele jaar voor niets geposeerd.

Op mijn werk zijn nog wel wat extra beloningen toegekend maar alleen in het geval er sprake is geweest van een uitzonderlijke inspanning. Gewoon je best doen is niet meer genoeg. Als ik me al zo heb uitgesloofd in 2015 dan is het mijn baas niet opgevallen.

Ik gun al die winnaars de prijzen voor 2015 van harte, maar had dat niet een paar weken later bekend gemaakt kunnen worden? 2015 duurt nog een hele maand, maar er valt niets meer te winnen. Ik voel mij een middenmoter aan het einde van de voetbalcompetitie die met nog 4 wedstrijden te spelen te kort komt voor de top, maar ook niet meer kan degraderen. Je wilt het seizoen nog wel goed afsluiten, maar het heilige moeten ontbreekt.

Echt briljante acties of uitzonderlijke inspanningen wil ik liever bewaren voor 2016. In januari ga ik er weer voor. Een Style Award zal er ook in 2016 niet inzitten, maar de winnende collega’s van 2015 zijn bijna kansloos voor 2016. Ook al zouden zij er nóg een schepje bovenop doen, op de werkplek is een reeks overwinningen bijna uitgesloten. Dat biedt weer perspectieven voor het volgende jaar. Nu maar even gas terugnemen. Het is zinloos om je in december uit te sloven. Zorgen dat ik fit blijf voor de kerstborrel.