#GaNietInBeroep

Eind juni gebeurde er iets opmerkelijks in de Nederlandse rechtbank. Een klimaatzaak die klimaatorganisatie Urgenda tegen de Nederlandse staat had aangespannen werd gewonnen. De Nederlandse staat wordt verplicht om de uitstoot van broeikasgassen tot 25 procent in 2020 ten opzichte van 1990 terug te dringen. Er is alleen één maar: de regering kan nog in hoger beroep gaan.

Sinds deze uitspraak van de rechter beheerst #ganietinberoep Twitter. Niet alleen bezorgde mensen en milieuactivisten gebruiken deze hashtag, maar ook uit een onverwachte hoek wordt de regering opgeroepen om niet in hoger beroep te gaan en eindelijk eens iets serieus te doen tegen de opwarming van de aarde. Amerikaans supermodel Cameron Russell en Hollywood-acteur Mark Ruffalo hebben namelijk ook getwitterd met deze hashtag. ‘Thanks, on the behave of my kids’, zegt Ruffalo in het bijbehorende filmpje. Want dat is waar deze zaak over gaat: de volgende generatie. Twintig jaar geleden was deze ‘volgende generatie’ nog onzichtbaar, maar nu niet meer. Het gaat om uw kinderen, het gaat om mij als zeventienjarige.

Een veelgebruikt argument is dat Nederland een erg klein aandeel heeft in de CO2-vervuiling waardoor deze uitspraak er totaal niet toe doet. Niets is minder waar. De uitspraak van de rechter is wereldnieuws en zorgt voor een sneeuwbaleffect. In steeds meer landen staan organisaties op die deze rechtszaak als voorbeeld nemen. Door niet in beroep te gaan kan de regering aan de rest van de wereld laten zien hoe het ook kan. Een land dat ergens voorop op loopt, valt op. De regering zou moeten streven naar een koppositie als het om de klimaatzaak gaat. De uitspraak accepteren en de handen uit de mouwen steken. Het is nog anderhalf jaar tot de volgende verkiezingen waarin er nog grote stappen kunnen worden gemaakt. Het is dan tenslotte alweer 2017.

Het kabinet heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van de rechter, maar de VVD en de PvdA hebben individueel van elkaar wel al gereageerd op de uitspraak. De VVD wil in hoger beroep gaan, de PvdA zegt blij te zijn met de uitspraak maar niet tegen een hoger beroep te zijn. We kunnen dus een hoger beroep verwachten. En dat is zo zonde, want deze uitspraak biedt zoveel kansen. Ik wil via deze weg het kabinet oproepen om het hierbij te laten en deze kansen te pakken. Beste Mark, ga niet in beroep. Voor mij, en voor mijn en uw toekomstige kinderen.