Mattie dag

Bas Schepers 3 mei 2016

Mijn buurman voor de reis naar Utrecht laat zijn kaartje zien aan de conducteur. In mijn ooghoek zie ik in de portemonnee twee pasfoto’s van kinderen. Lief lachend. Op dat moment dringt Mattie zich aan mij op. Onze nationale knuffelheld sinds een paar dagen. Ik ben benieuwd wat onze Mark in zijn wekelijkse persconferentie over hem gaat zeggen.

Het lijkt mij meer dan klote wanneer je ontdekt dat de twee kinderen voor wie je nu al liefde voelt niet uit je eigen pijpleiding komen, maar uit die van een ander boorplatform. Ook het feit dat je vriendin vreemd is gegaan lijkt mij niet bevorderlijk voor je nachtrust. Gevalletje twee halen, drie betalen zou ik zeggen. Maar… moet dit nu al twee dagen voorpagina nieuws zijn?

Leuk voor zijn, eh, ik bedoel die kinderen straks op het schoolplein.

“Oh ik ken jou. Door jou hebben we nu nationale Mattie dag“
“Wat? “
“Mattie dag. Je weet wel. De dag voor alle niet biologische vaders in Nederland. 3 mei was nog vrij en die hebben ze Mattie dag genoemd.”

Ik blijf mij verbazen over het nieuws waar wij in Nederland van smullen en brullen. En van het feit dat mensen zonder probleem hun persoonlijke leven in de krant laten zetten. Ik ken Mattie niet en het lijkt mij een aardige gozer verder. Toen hij nog dacht de gelukkige vader te zijn stond hij trots op een foto met een T-shirt aan. ‘Real man make twins’ stond op zijn borst. Ik hoop voor hem dat hij nu ook een echte man is en zichzelf bij elkaar pakt. Maar ik hoef dat niet in de krant te volgen. Ik lees het wel een keer bij de kapper met een kopje koffie.

Liever volg ik de komende tijd in de krant of we een oplossing vinden voor Syrie. Ze gooien er gericht bommen op schoolgaande kinderen. De foto’s van kinderen in Aleppo die worden weggedragen zijn wreed en doen mij pijn. Daar zijn ze de vraag wie biologisch bij elkaar hoort al lang voorbij. Dat is gewoon rennen voor je leven, ook al zit je in een klaslokaal.

Kunnen we anders Mattie dag en de volgende versie van Serious Request aan elkaar koppelen? Mattie is ten slotte DJ. We weten nu dat zijn verhaal veel aandacht genereert en dat is iets wat Serious Request altijd kan gebruiken. Is de Mattie Request dag misschien een heel klein deeltje van de oplossing in Aleppo?