Medemens(ch)

Bart Dekker 4 dec 2017

Medemens(ch)

In de huidige tijd waarin negativisme en ikke ikke mentaliteit lijkt te overheersen, met zich overschreeuwende betweters en eigen-gelijk-eerst aanhangers, lijkt de menselijke maat ver te zoeken. Gelukkig kan het anders. Op een late donderdagavond nam ik samen met mijn dochter de Intercity van Leiden naar Haarlem. Wij hadden elkaar bij toeval in Den Haag ontmoet, daar iets gedronken en toen besloten om samen terug naar Haarlem te reizen.
Schuin tegenover ons, aan de andere kant van het gangpad, zat een man die, toen ik hem aankeek, iets leek te zeggen. Wij zaten in de stiltecoupé en misschien waren wij wel te luidruchtig voor zijn gevoel. Vaak is de eerste primaire reactie: “ waar bemoeit hij zich mee, wij zijn toch rustig”. En voordat ik mij verder kon irriteren aan zijn woord en gebaar leek ik te verstaan wat hij zei; iets van 112, 112.
Ik liep naar hem toe en vroeg wat ik voor hem kon doen. Hartproblemen zei hij, 112, bel 112. De trein reed inmiddels in niemandsland dus 112 bellen op dat moment had niet zo veel zin. Mijn dochter ging ondertussen op zoek naar de conducteur. Die kwam al snel tezamen met een aantal andere collega’s die op dat moment geen dienst hadden en traden direct professioneel op. Zij stelden de getroffene gerust en de conducteur liet door de intercom omroepen of er medisch geschoolde mensen in de trein zaten. Daarna nam hij contact op met 112. Gelukkig was er een tweetal passagiers met een medische achtergrond in de trein aanwezig en die ontfermden zich over de man . Zonder erg waren wij al op station Haarlem aangekomen. Daar stond de ambulance klaar en met een gezamenlijke inspanning werd de patiënt uit de trein gehaald en afgevoerd naar een ziekenhuis. De conducteur vroeg oprecht, na dit alles, hoe wij ons voelden. Wij waren echter alleen maar onder de indruk van het optreden van hem en zijn collega’s. En zo kan het gebeuren dat op een gewone donderdagavond een aantal mensen, ongeacht kleur, ras of achtergrond weer echte betekenis aan het begrip medemens geeft.
Het is in Nederland een nationale sport om je negatief uit te laten over de NS, maar dat kan eigenlijk alleen maar over haperingen in de techniek gaan want aan de medewerkers ligt het zeker niet! Die zijn fantastisch, zoals vanavond maar weer bewezen werd.
Tenslotte hoop ik dat de onfortuinlijke passagier er weer boven op is gekomen.