Avontuur van een mantelzorger

[email protected] 13 mrt 2017

Mantelzorg door Arno Haije:
Ik ben 2x mantelzorger geweest. De eerste keer voor mijn vrouw die aan longkanker is overleden en de tweede keer voor mijn moeder. Als enig-kind moest ik voor mijn moeder zorgen en zo werd ik geconfronteerd met de ouderenzorg in Nederland.
De marteling van moeder:
Eind 2013 (omstreeks November) wordt in het Streekziekenhuis Anus-kanker geconstateerd bij mijn moeder. Zij wordt doorverwezen naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. (AVL).
In het AVL wordt ze verder onderzocht. Daar blijkt de kanker niet uitgezaaid. Genezing is mogelijk. Moeder krijgt gedurende 2 maanden ruim 40x bestraling en ondergaat de dagelijkse bestralingen moedig.
Een maand nadat de bestralingen zijn beëindigd verslechterd haar situatie. Ze is incontinent. Ze kan nauwelijks nog lopen. Ze heeft vreselijke pijn.
De ontlasting loopt 24uur per dag naar buiten. Ze heeft als het ware een stoma zonder opvangbak.
De huisarts zorgt ervoor dat moeder wordt opgenomen in een Zorghuis in Hilversum. Ze sterkt daar aan maar haar verblijf is daar niet ideaal. Ze moet daar lang wachten op hulp als ze ontlasting heeft. De zuster is erg druk wegens onderbezetting en rent van de ene naar de andere kamer. Ondertussen moet ze ook nog administreren hoe vaak ze de pot geleegd heeft. Daarnaast moet mijn moeder van haar AOW ( €1000,-/mnd) elke maand een eigen bijdrage betalen van 1600,- aan het Zorghuis. Ze heeft ook een pensioen van 250,- netto per maand. Door de kortingen op de pensioenen was dit teruggebracht naar 150,- per maand. Dan ook nog de eigen-bijdrage betalen. Een ook alle medicijnen en hulp worden niet 100% door de verzekeraar vergoed.
Toen ze weer een beetje kon lopen wilde ze snel mogelijk naar haar eigen huis.
Maar thuis gaat het ook niet goed.
Ze kan haast niet meer slapen door de ontlasting en van de pijn. Ze woont zelfstandig en krijgt 2x daags thuishulp. Als ze is schoongemaakt dan is binnen een kwartier alles weer vuil.
Inmiddels hebben de bezuinigingen de thuiszorg zodanig aangetast, dan mijn moeder iedere dag een andere oproepkracht van de thuiszorg op bezoek krijgt. Wildvreemde mannen die via het sleutelkastje naar binnen kunnen. Mijn moeder is niet dement en helder van geest en vindt het zeer ongemakkelijk als ze poedelnaakt onder de ontlasting in haar kamer staat om zichzelf proberen te verschonen. De onervaren thuiszorgers weten ook niet wat ze hier mee aan moeten en staan hulpeloos toe te kijken. Gauw het briefje aftekenen zodat ze weer verder kunnen na