Wie is er om de held te redden?

Armentuken 6 jul 2015

Een held die geen schouder heeft om op te leunen. Een held die alles opkropt. Een held die nooit om hulp vraagt. Een held die altijd alleen is.
We kennen ze allemaal en elk verhaal kent een held of heldin. Degene die iedereen redt wanneer ze in nood zijn, altijd te bereiken is en altijd klaar staat om in actie te komen. De Superman of Superwoman van het verhaal. Maar wordt er ooit stil gestaan bij wie de held terecht kan?

Om een beter beeld te geven gaan we de realiteit in. Op het moment dat jij dit leest, weet je al over wie dit kan gaan. We kennen ze namelijk allemaal: degene die altijd voor ons klaar staat, bij wie we altijd terecht kunnen, wie we altijd om een gunst of hulp kunnen vragen, degene die altijd een schouder heeft voor ons om op te leunen. Het kan je vader zijn of je moeder, maar ook een broer, zus, een vriend of een vriendin. Misschien ben jij zelf wel de held!

Het is altijd fijn om zo’n persoon in ons leven te hebben. Het maakt momenten makkelijker en je bent ze dan ook altijd extreem dankbaar, maar denken we genoeg aan ze? Houden wij wel rekening met het feit dat ook zij mensen zijn en hulp nodig hebben?
Een held heeft vaak de eigenschap om niet zelf om hulp te vragen, ze denken vaak dat ze alles zelf op kunnen lossen. Maar niets is minder waar, dit kunnen zij niet.
Ze denken vaak dat ze zich zo sterk op moeten stellen, dat ze niet eens kunnen laten zien dat ook zij het moeilijk hebben. Hierdoor worden ze nog meer vergeten.
Men rekent vaak op de held, omdat we weten dat die altijd voor ons klaar staat en omdat we altijd terug kunnen vallen op hem of haar. We nemen hun hulp daarom als vanzelfsprekend, wat zelfs een dank achterwege laat.
Terwijl men altijd op de held leunt, hebben helden vaak geen schouder om op te leunen. Zij zijn degenen die alleen wakker zitten en niemand hoort HEN wanneer zij om hulp schreeuwen!

Ik ken zelf twee helden. Een man en een vrouw die altijd voor iedereen om mij heen klaar staan en vooral ook voor mij zelf. Een man en een vrouw die te weinig bedankt worden voor wat zij allemaal voor anderen doen. Twee helden die zelf ook een schouder nodig hebben, want alleen redden zij het niet. Zij zijn altijd mijn helden geweest, maar het wordt tijd dat ook zij een held krijgen! Ik zal mijn schouders vrij maken voor mijn helden om op te leunen, mijn vader en mijn moeder.

Ik hoop dat mijn column jou aan het denken zet, maar ook jou actief maakt. Wie is jouw held?