OCtober; we ‘spreken’ elkaar nog!

Arjantil 1 okt 2015

Iedereen weet dat elke dag wel een speciale dag kan zijn: nationale “knuffel je baas” dag (4 september), nationale cheeseburgerdag (18 september), of de nationale “draag pyjama naar je werk” dag (16 april).

Bovengenoemde dagen zijn natuurlijk enigszins gekscherend ontstaan. Echter, er bestaan ook meer serieuze thema’s. Denk hierbij aan dagen waarop aandacht wordt gevraagd voor ernstige ziektes zoals World Aids Day (1 december 2015), of dagen gerelateerd aan sociale en/of maatschappelijke problematiek zoals Earth Hour (19 maart 2016). Deze dagen, als ook de hieraan gerelateerde problematiek, zijn bij het grote publiek vaak welbekend. Aandacht voor en op deze dagen vind ik belangrijk, maar er zijn ook andere belangrijke dagen, weken of maanden welke minder bekend, maar zeker niet minder van belang zijn. Dagen die niet terug te vinden zijn in de media.

Aankomende oktober is het de hele maand “AAC Awareness Month”. Ik hoor je nu denken:”AAC, waar staat dat nou voor?” AAC staat voor ‘Augmentative and Alternative Communication’, in het Nederlands Ondersteunde Communicatie, en staat voor alle mogelijke hulpmiddelen en strategieën die men kan inzetten om mensen die zich met spraak niet voldoende duidelijk kunnen maken, toch volwaardig te kunnen laten communiceren. Denk hierbij aan ondersteunende gebaren, pictogrammen of spraakcomputers. Vergis je niet; in Nederland gaat het om een groep van bijna een half miljoen mensen die met een (ernstige) communicatieve beperking te maken hebben en afhankelijk zijn van Ondersteunde Communicatie. Een communicatiebeperking is een onzichtbare handicap. In een samenleving waarin iedereen met elkaar spreekt kan dit tot grote problemen, frustraties en onderschatting van kwaliteiten van mensen met communicatieve beperkingen leiden. Bedenk je maar eens hoe het is als je je verbaal niet kan uiten tijdens bijvoorbeeld sociale interacties. Stel je eens voor: je bent vergeten in te checken, de conducteur vraagt om uitleg en jij moet je zonder spraak duidelijk maken… Denk je dat je de kans krijgt je op een andere manier duidelijk te maken? Of wordt je direct de trein uit gezet?

Laten we niet vergeten hoe bijzonder het is dat we met elkaar kunnen communiceren, op welke manier dan ook. Laten we bewust zijn dat er mensen zijn die zich verbaal niet kunnen uiten. En laten we blij zijn dat deze mensen dankzij Ondersteunde Communicatie toch een stem kunnen krijgen. Een hele fijne “AAC Awareness Month” toegewenst!