Nietmijnislam, welmijntoekomst

Aradhana 24 nov 2015

Hoewel gruweldaden als afgelopen vrijdag in Parijs dagelijkse kost zijn in vele andere landen lijken die ons niet echt te raken. Nee, die incidenten vallen onder de categorie ”ver van mijn bed show” of een andere hypocriete smoes. Sinds afgelopen vrijdag is Nederland in rep en roer. Niet onterecht: schietpartijen en explosies, 7 aanslagen en zeker 120 doden.

Facebook puilde uit van profielfoto’s die met een druk op de knop voorzien waren van de Franse-vlag-filter. Ik heb er zelf ook een post aan gewijd, ik had toch het gevoel dat ik er iets over moest zeggen. Dat gevoel had de pagina Nietmijnislam ook, een community op Facebook. De initiatiefnemers hierachter hebben een mooie visie beschreven op hun pagina, welke ik geïntrigeerd heb gelezen. Hoewel ik geen moslim ben, kan ik mij goed vinden in de achterliggende gedachtegang. Over een vreedzame islam en verkeerde interpretaties. De beweegredenen achter dergelijke represailles zoals die in Parijs, maar ook die van Beiroet weer een paar dagen daarvoor en vele anderen, kun je niet rechtvaardigen in naam van welke entiteit dan ook.

Vanuit welke geloofsovertuiging is het geaccepteerd door grof geweld op onschuldige mensen iets teweeg brengt? Geen enkele god, profeet of messias die dit goedkeurt. We zijn weer met onze neus op de feiten gedrukt met een extreem voorbeeld van hoe slecht de mens kan interpreteren. De mens doet verschrikkelijke dingen en schuift dit af op het geloof. Ik houd het voor het gemak even enkelvoud. Het is namelijk nog altijd een minderheid, geen meerderheid, die dood en verderf zaait in naam van het geloof.

Er lopen nogal wat mensen rond op deze aardbol. Fluitsma & Van Tijn zongen in 1996 al over 15 miljoen in Nederland alleen. En zoals zij zongen, schrijf je deze mensen niet de wetten voor, die laat je in hun waarden. Maar is dat wat we doen anno 2015, elkaar in onze waarden laten? Het bestaan van een community als Nietmijnislam an sich is treurig. Het bewijst Fluitsma & Van Tijn het tegendeel. Individuele mensen, ongeacht afkomst, huidskleur of geloof, worden niet in hun waarden gelaten. Het is een van de consequenties van aanslagen zoals die in Parijs. Het is niet mijn islam, wel mijn toekomst. Platformen waar mensen actief willen voorkomen dat zij geassocieerd worden met randdebielen die heilige geschriften verkeerd interpreteren. Een handvol fascisten die, niet meer zo ver van ons bed, verdeeldheid en argwaan willen zaaien.