Moet ik ook maar treitervlogger worden?

Er moet mij toch iets van het hart: Waarom AD?! Waarom neem je iemand die een half jaar geleden nog de politie zat lastig te vallen aan? Wat is er mis met de journalist die ook oprecht geleerd heeft voor dit beroep?

Ismail Ilgun, beter bekend als de treitervlogger, gaat aan de slag voor het AD. Volgens hoofdredacteur Hans Nijenhuis is het AD tot deze beslissing gekomen omdat iedereen een tweede kans verdient. Een andere reden is omdat ze zo de echte waarheid kunnen laten zien van wat er in die buurt gebeurt. Omdat een gewone journalist dat niet zou kunnen laten zien.

Natuurlijk.

Ik studeer zelf journalistiek en het voelde als een soort klap in mijn gezicht toen ik het bericht las. Er zitten opgeleide journalisten werkeloos thuis en deze gast mag zichzelf feliciteren met een nieuwe baan. Dit omdat hij zegt dat hij zich schuldig voelt en de positiviteit heeft gevonden.

Ik en mijn klasgenoten krijgen alle ethische codes van de journalistiek elke keer opnieuw naar ons hoofd gegooid, omdat ‘je zonder dit snel vertrouwen verliest als journalist zijnde’ en dus nooit meer aan een baan komt. Er wordt ons verteld zoveel mogelijk ervaring op te doen en stage te lopen, zodat we op het einde makkelijk een vaste baan kunnen krijgen. Onze Nederlands tentamens zijn de moeilijkste van alle Hbo-opleidingen, omdat hier zoveel waarde aan wordt gehecht. Moet hij hier dan ook niet eerst voor slagen?

Ik zeg niet dat hij geen tweede kans verdient, ik vraag me alleen af waarom dit bij het AD moet. Waarom gaat hij niet iets studeren of – als vloggen zijn passie is – een positief YouTube-kanaal beginnen?

De journalisten hebben het al zwaar genoeg om te vechten tegen het ‘fakenews’ en socialmedia. Dat weet het AD waarschijnlijk ook als geen ander. De ethische codes zijn belangrijker dan ooit, maar toch besluiten ze om het nu maar met een korreltje zout te nemen.

Ik wil u heel graag geloven, Hans Nijenhuis, maar ik kan het niet.