Geduld wat is dat?

AnniekvdHoek 28 aug 2015

De winkel schiet bijna uit z’n voegen op woensdagmiddag. In een mum van tijd is de winkel helemaal volgelopen met de snelle winkelaars. Een pak melk of een vers brood worden nog even snel gehaald en de irritatie loopt snel op bij dit type mensen. Ze hebben haast. Dat ene pak melk wordt warm van irritatie en zure melk is wel het laatste wat ze willen. Alles moet sneller dan anders en ik loop de benen uit m’n lijf. De klantenservice bedienen en tegelijkertijd op een andere kassa draaien is doorwerken. Met een glimlach. Dat dan weer wel. Iets van irritatie wegnemen is altijd m’n doel. Maar het lukt me niet.

Terwijl de rijen langer en langer worden zie ik mensen steeds meer gaan zuchten. Boos en geïrriteerd kijken ze me aan als ik even een klant help bij de klantenservice. Bonuskorting die er niet vanaf is gehaald, prijzen die niet kloppen en producten die bedorven zijn. Snel probeer ik m’n hulplijstje te vinden met uitleg. En die verdomde rekenmachine. Nog meer irritatie verschijnt er op het gezicht van de klant. Ik hoor hem denken, geen hoofdrekenen gehad. Klopt. Ik wil een opmerking maken dat daar nooit geld aan is uitgeven en dat ik dus behoor tot de generatie die altijd een rekenmachine bij zich heeft, maar ik laat het gaan. De opmerking dat er nu geen geld voor personeel is krijg ik dan waarschijnlijk terug. Het laatste waar ik nu tijd voor heb is een discussie. De rij blijft groeien.

Terug bij de andere kassa ga ik meteen weer verder. Zowaar zie ik een glimlach van de klant als ik in een mum van tijd alles heb gescand. De pinpas gaat erin. Transactie geweigerd. Naast een kort lontje hebben we tegenwoordig ook steeds meer de drang naar meer. Mooier, beter, duurder noem maar op. Maar genoeg saldo ho maar! Alles opnieuw scannen lijkt de enige optie. Zonder die pot Ben en Jerry’s dan maar. Al is het ondertussen al bijna chocolademelk.

De winkel is weer leeg. Plastic tasjes op de grond en stapels mandjes bij elke kassa. Ik ruim de boel wat op en kijk even om me heen. De storm is gaan liggen en nip wat aan m’n flesje water. De pot Ben en Jerry’s staat nog voor m’n neus. Nog warm van de irritatie staat hij na te gloeien. Iemand een lepel? Wraak is zoet, maar irritatie ook. Eet smakelijk!